Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Diamantová liga v Maroku: Sprinterská show i další Vadlejchův pokus o devadesátku

Na diamantové lize v Rabatu budou bojovat i dva Češi: Jakubové Vadlejch a Holuša. Zraky fanoušků se budou stáčet na cílovou rovinku, kde pokračuje boj o uprázdněný sprinterský trůn. Na start stovky se poprvé společně postaví hned čtyři nejvážnější uchazeči o nástupnictví po Usainu Boltovi. K trojici letos nejrychlejších Američanů se po zranění přidá i halový světový rekordman Christian Coleman. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 21:00.

Jakub Vadlejch
zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Dvojnásobný mistr světa Justin Gatlin bere letošní sezonu jako odpočinkovou a pod svůj ostravský čas 10,03 se zatím nedostal. Zato teprve dvacetiletý Noah Lyles zazářil na americkém šampionátu časem 9,88, o týden později se mu v Paříži vyrovnal Ronnie Baker a Michael Rodgers je letos jen o setinu pomalejší. Coleman, stříbrný z loňského MS, který v zimě šokoval vynikajícími časy na halové šedesátce, má na kontě zatím jen větrný čas 9,84 z Eugene. Po doléčení svalového zranění poběží poprvé od konce května.

Největší pozornost však přitahuje Lyles, jehož už teď experti srovnávají s Boltem. Připomínají, že stejně jako dnes již bývalý král sprintu má i Lyles pomalejší start, ale drtivý finiš. A ve dvaceti letech je už o patnáct setin rychlejší, než byl ve stejném věku fenomenální Jamajčan.

Naruší Vadlejch německou hegemonii?

Mistr světa Johannes Vetter se sice omluvil pro zranění, ale olympijský vítěz Thomas Röhler i Andreas Hoffmann devadesátimetrovými hody dokazují, že jsou před evropským šampionátem na domácí půdě v excelentní formě.

Je nám líto, video expirovalo.
Vadlejch se pokusí v Rabatu narušit německou hegemonii

Holuša před dvěma týdny v Paříži vylepšil český rekord na 3:32,85 a i v Rabatu bude mít kolem sebe hodně rychlé mílaře. S nejlepším časem půjde do závodu Ayanleh Souleiman z Džibutska, který byl v Paříži druhý. Znovu poběží i Nor Filip Ingebrigtsen, s nímž Holuša bojuje o místo evropské jedničky, a americký olympijský vítěz Matthew Centrowitz.

Napínavý souboj lze očekávat i na ženské dvoustovce, kde se utkají dvě sprinterky, které se původně proslavily na čtvrtce. Shaunae Millerová-Uibová z Baham získala v Riu de Janeiro zlato, Shericka Jacksonová z Jamajky bronz. Oběma svědčí i poloviční trať, Jamajčanka zaběhla v Paříži 22,05, její soupeřka v Šanghaji byla jen o setinu pomalejší.

Další konfrontaci absolvují dva nejlepší tyčkaři současnosti, Američan Sam Kendricks a Francouz Renaud Lavillenie. Na mítincích Diamantové ligy mají zatím skóre 2:2, v tabulkách vede Američan výkonem 596 o pouhý centimetr. S velkým zájmem je očekáván první zahraniční start ruského objevu sezony, jednadvacetiletého Timura Morgunova, který doma v Žukovském zdolal 592 centimetrů.

Vrcholem devátého dílu seriálu z pohledu marockých diváků bude závěrečný běh na 3000 metrů překážek. Domácí hvězda Suffíani Elbakkálí slibuje útok na hranici osmi minut. Podobný plán jistě má i jeho loňský přemožitel a olympijský vítěz Conselsus Kipruto z Keni.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články