Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Diamantová liga startuje v Číně. Kendricks vyzve Duplantise, stovka slibuje velký souboj mistrů světa

Diamantová liga je zpět, atletická sezona se rozjíždí na plné obrátky. Sia-men přivítá první ze čtrnácti mítinků základní části. Dvoudenní finále, z něhož si vítězové odnesou diamantové trofeje, se tentokrát uskuteční 13. a 14. září v Bruselu. Přímé přenosy nabízí ČT sport a ČT sport Plus, mítink v Sia-menu startuje ve 13:00. Od 15:00 pak můžete sledovat na ČT sport a ČT sport Plus také mítink Zlaté kontinentální túry v Keni.

Slavící Christian Coleman
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

V Sia-menu se nepředstaví Češi, ale k vidění bude řada globálních hvězd. Venkovní olympijskou sezonu zde zahájí světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis. Znovu se utká s Američanem Samem Kendricksem, jenž ho v březnu hodně potrápil na halovém mistrovství světa.

Celkem bude v akci dvanáct olympijských vítězů. Jedním z nich je portugalský trojskokan Pedro Pichardo, jehož čeká duel s úřadujícím mistrem světa Huguesem Fabrisem Zabgem z Burkiny Faso. Hvězdou výškařského sektoru bude Katařan Mutaz Issa Baršim.

Z pohledu domácích budou zajímavé vrhačské soutěže. V kouli a oštěpu budou závodit olympijské vítězky Kung Li-ťiao a Liou Š'-jing, v disku zase předloňská mistryně světa Feng Ping.

Čínská diskařka Feng Pin
zdroj: Reuters autor: BRIAN SNYDER

Ženský disk je papírově jednou z nejnabitějších sobotních soutěží. V akci bude Kubánka Yaimé Pérezová, jež minulý týden v USA jako první diskařka od roku 1989 přehodila hranici 73 metrů. Výkonem 73,09 se světová šampionka z roku 2019 zařadila na deváté místo ve světových tabulkách všech dob. Jako úřadující vítězka Diamantové ligy nastupuje Američanka Valarie Allmanová a k vidění bude i nové jméno v podání Chorvatky Sandry Elkasičové, jež dvě olympijská zlata a další trofeje získala pod dívčím jménem Perkovičová.

Na závěr programu se utkají na stovce sprinteři a slibuje to americko-jamajský duel. Bývalí mistři světa Fred Kerley a Christian Coleman se střetnou například s Yohanem a Ackeemem Blakem.

Armand Duplantis
zdroj: Reuters

Po mítinku v Sia-menu zůstane Diamantová liga v Číně i na další závod, který se místo původně plánované Šanghaje uskuteční 27. dubna v nedalekém Su-čou. To bude novou destinací stejně jako 19. května Marrákeš, který v Maroku kvůli rekonstrukci nahradí tradiční Rabat. Mezitím bude ještě 10. května závod v Dauhá.

Formát soutěže zůstává stejný. Pro finále je potřeba se kvalifikovat, na řadových mítincích dostávají atleti body za umístění na prvních osmi místech. Prémie pro vítěze jsou 10 000 dolarů (asi 237 000 korun) na jednotlivých závodech a 30 000 dolarů (710 000 korun) ve finále.

Kalendář Diamantové ligy 2024:

20. dubna: Sia-men,
27. dubna: Su-čou,
10. května: Dauhá,
19. května: Marrákeš,
25. května: Eugene,
30. května: Oslo,
2. června: Stockholm,
7. července: Paříž,
12. července: Monako,
20. července: Londýn,
22. srpna: Lausanne,
25. srpna: Chorzów,
29. srpna: Řím,
5. září: Curych,
13. a 14. září: finále Brusel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články