Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Čtvrtkařku Manuel a výškaře Štefelu čeká debut v prestižní Diamantové lize

Předposlední mítink Diamantové ligy před olympijskými hrami v Paříži se koná v Monaku. Premiéru mezi atletickou elitou si odbude v den svých 19. narozenin česká čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel, poprvé se představí také výškař Jan Štefela. Z českých reprezentantů se ještě ukáže v soutěži tyčkařek Amálie Švábíková. Přímý přenos závodů sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 20:00.

Česká čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel
zdroj: Reuters autor: Aleksandra Szmigiel

Ostravská rodačka Manuel se do Paříže kvalifikovala na květnové Zlaté tretře časem 50,59. V červnu na mistrovství Evropy v Římě svůj osobní rekord ještě o sedm setin vylepšila a skončila čtvrtá.

"Do Monaka na Diamantovou ligu se moc těším. Bude to skvělá příležitost si opět zazávodit s velkou konkurencí a zároveň to pro mě může být drobný ukazatel, co ještě musím do olympiády vylepšit," řekla Manuel.

Většina jejích soupeřek v Monaku už dokázala čtvrtku zaběhnout pod 50 sekund. Na startu budou také Irka Rhasidat Adelekeová a Nizozemka Lieke Klaverová, druhá a třetí žena červnového evropského šampionátu.

Štefela, který má letos skočeno 230 centimetrů, změří síly mimo jiné s druhým a třetím mužem sezonních tabulek Novozélanďanem Hamishem Kerrem (236) a Američanem JuVaughnem Harrisonem (234).

Švábíkovou čeká další souboj s Molly Cauderyovou, která před ní skončila třetí na mistrovství Evropy v Římě. Britka je s výkonem 492 centimetrů jedničkou letošních tabulek. V Monaku bude skákat také evropská šampionka Švýcarka Angelica Moserová.

Formu před olympiádou otestují v pátek například i norské hvězdy Karsten Warholm v běhu na 400 metrů překážek a Jakob Ingebrigtsen v závodě na 1500 metrů či trojnásobný mistr světa na 110 metrů překážek Američan Grant Holloway.

Skvěle obsazená je mužská osmistovka, kde má pět účastníků osobní rekord pod 1:43. Znovu poběží Alžířan Džamál Sedžatí a Francouz Gabriel Tual, kteří se na minulém diamantovém mítinku v Paříži zařadili díky časům 1:41,56, resp. 1:41,61 mezi nejrychlejší půlkaře historie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články