Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Co neminout v Římě? Karibský souboj na dvoustovce, Tamberiho ve výšce či Bolovou nad překážkami

Diamantová ligy v Římě jako už tradičně přilákala velká jména světové atletiky. Na olympijském stadionu se představí deset individuálních olympijských vítězů z loňského Tokia. Pět týdnů před začátkem atletického mistrovství světa otestují formu například Elaine Thompsonová-Herahová, Shaunae Millerová-Uibová, Athing Muová nebo domácí výškař Gianmarco Tamberi. Česká atletika na Golden Gala zastoupení mít nebude. Přímý přenos vysílá ČT sport Plus od 20:00.

Gianmarco Tamberi
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

Dokonce dvě olympijské vítězky se potkají na dvoustovce. Jamajčanka Thompsonová-Herahová vyhrála v Tokiu i tuto disciplínu, ale letos se na mezinárodní scéně zatím soustředila na stovku. Bahamanka Millerová -Uibová je úřadující olympijskou vítězkou na 400 metrů. Utkají se s mistryní světa Dinou Asherovou-Smithovou nebo legendární Američankou Allyson Felixovou, která má v Římě další zastávku v rozlučkové sezoně.

Na první vítězství na elitním italském mítinku bude chtít zaútočit domácí Tamberi. Jeho maximem na Golden Gala je druhé místo z roku 2020. Olympijský šampion se na Diamantovou ligu v Římě dobře naladil na ostravské Zlaté tretře, kterou minulý týden vyhrál v sezonním maximu 230 centimetrů.

První mezinárodní závod v této sezoně čeká olympijskou vítězku na 800 metrů Muovou. Čerstvě dvacetiletá Američanka závodila jen v dubnu v Texasu. Plánovanou účast na Diamantové lize v Eugene zrušila, protože ještě nebyla ve formě po prodělání covidu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vondrová byla v Diamantové lize znovu pátá, Warholm nedoběhl

Premiéra v tomto ročníku Diamantové ligy čeká bronzovou olympijskou medailistku na 400 metrů překážek Femke Bolovou. Evropská rekordmanka ve své hlavní disciplíně zatím startovala letos jen jednou, v pondělí v Hengelu vyhrála v rekordu mítinku 53,94. V Římě by mělo být lepší počasí, takže doufá v rychlejší čas.

Na sto metrů překážek bude na vítězství z Eugene, Zlaté tretry a Chorzówa navazovat olympijská vítězka Jasmine Camachová-Quinnová. Portorická hvězda se utká s bronzovou olympijskou medailistkou z Tokia Megan Tapperovou nebo držitelkami světových titulů Niou Aliovou a Danielle Williamsovou.

V diskařském kruhu se bude o udržení neporazitelnosti v zatím životní sezoně snažit třiadvacetiletý Kristjan Čeh. Slovinský vrhač vyhrál mimo jiné "diamantové" mítinky v Birminghamu a Rabatu. Na britské akci vytvořil výkonem 71,27 rekord elitního atletického seriálu a zařadil se na desáté místo historických tabulek.

V kouli by mohla poprvé na tomto mítinku padnout hranice dvaadvaceti metrů. Mohou se o to postarat dvojnásobný mistr světa Joe Kovacs nebo úřadující světový šampion z haly Darlan Romani. Domácí fanoušci budou povzbuzovat siláky z Apeninského poloostrova Nicka Ponzia a Leonarda Fabbriho.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články