Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Čeští oštěpaři zpět v akci. Vadlejch doléčil záda, v Šanghaji startuje i Ogrodníková

Druhý podnik Diamantové ligy už nemine oštěpařské soutěže. Do akce hned vstupují tři čeští reprezentanti. V Šanghaji se nejdříve představí Nikola Ogrodníková, pak nastoupí Jakub Vadlejch a Petr Frydrych. Premiérový duel čeká druhého a třetího muže historických tabulek v běhu na 400 metrů překážek, Katařana Sambu a Američana Benjamina. Přímý přenos mítinku v Číně sledujte exkluzivně dnes na webu ctsport.cz od 13 hodin.

Jakub Vadlejch
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Vicemistryni Evropy Ogrodníkové se loni v Diamantové lize dařilo. Vyhrála v Lausanne, byla druhá v Londýně a třetí v Oslu. Až ve finále se neprosadila na stupně vítězů, obsadila pátou příčku. V Šanghaji se utká mimo jiné s domácí Lu Chuej-chuej, která už letos hodila 67,72 metru. Závodit budou také vítězky posledních dvou ME Taťjana Chaladovičová a Christin Hussongová.

Vicemistr světa a dvojnásobný vítěz Diamantové ligy Vadlejch by měl být v pořádku po problémech se zády, které mu pokazily druhou polovinu loňské sezony. V Šanghaji se utká nejen s kolegou z tréninkové skupiny Jana Železného Frydrychem, ale také s olympijským vítězem Thomasem Röhlerem a dalším silným Němcem Andreasem Hofmannem. Ze soutěže se kvůli zranění odhlásil mistr světa Johannes Vetter.

K vrcholům by měl patřit běh na 400 metrů překážek, v němž se poprvé v přímém souboji utkají dva ze čtyř nejrychlejších mužů všech dob. Katařan Abderrahman Samba, který se loni časem 46,98 jako druhý v historii dostal pod 47 sekund, nastoupí proti Američanovi Rai Benjaminovi, jenž se časem 47,02 dělí o třetí místo historických tabulek s legendárním Edwinem Mosesem.

Semenyaová Diamantovou ligu ve Stockholmu vynechá

Dvojnásobná olympijská vítězka Caster Semenyaová nepoběží osmistovku na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu, kde by mohla startovat jen v případě, že by už podstupovala léčbu na snížení hladiny testosteronu v těle. Mítinku ve švédské metropoli se 30. května nezúčastní ani Francine Niyonsabaová z Burundi a Keňanka Margaret Wambuiová, na které rovněž dopadá nové pravidlo IAAF, nařizující atletkám s odlišným pohlavním vývojem léčbu, pokud chtějí závodit na tratích od 400 metrů po míli.

Na stovce se utká vítěz této disciplíny z loňské Diamantové ligy Christian Coleman s americkým krajanem Noahem Lylesem, který v minulém ročníku seriálu ovládl dvoustovku.

Krátké překážky uvidí duel mistra světa a olympijského šampiona Omara McLeoda s loňským vítězem Diamantové ligy Sergejem Šubenkovem. Ve výškařském sektoru bude sledovaný návrat třetího muže historických tabulek Bohdana Bondarenka, který naposledy závodil v létě 2017. O celou loňskou sezonu přišel kvůli zranění kolena.

Na čtvrtce budou závodit vicemistryně světa Salwa Eid Naserová z Bahrajnu, polská mistryně Evropy Justyna Swietá-Erseticová a devatenáctiletá americká překážkářská naděje Sydney McLaughlinová, které se ale loni dařilo i na hladké čtvrtce.

Druhého dílu elitního atletického seriálu se zúčastní také běžkyně Kristiina Mäki na patnáctistovce a Lucie Sekanová v závodě na 3000 metrů překážek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články