Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Česká atletika míří na finále Diamantové ligy se čtyřnásobným zastoupením

Hned čtyřnásobné zastoupení bude mít česká atletika ve finále Diamantové ligy v Curychu. Na startovní listinu se kromě oštěpařů Jakuba Vadlejcha, Nikoly Ogrodníkové a Barbory Špotákové dostal také dálkař Radek Juška. Český rekordman se představí již ve středu během předehry na Sechseläutenplatz. 

Vedle obou dálkařských soutěží do města pořadatelé umístili koulařská klání, ženskou výšku a závody na 5000 metrů, pro něž vznikne dočasný tartanový okruh dlouhý 560 metrů. Na startu mužské pětky bude mimo jiné hvězdný Nor Jakob Ingebrigtsen, který se o den později chystá na patnáctistovku.

V dálce bude chybět vítěz základní části, světový šampion Tajay Gayle z Jamajky. Při jeho absenci se očekává duel mezi Švédem Tobiasem Montlerem a Američanem Steffinem McCarterem, kteří si letos vytvořili prakticky totožné osobní rekordy 827 a 826 centimetrů. Juška bude mít šanci závodit, i když v Diamantové lize startoval v této sezoně jen jednou a díky čtvrté příčce z Gatesheadu mu patřila v kvalifikaci jedenáctá příčka.

Postup díky nasbíraným bodům

Stříbrný olympijský medailista Vadlejch i Ogrodníková se Špotákovou, které v Tokiu vypadly v kvalifikaci, se do finále dostali díky nasbíraným bodům. Ve středu budou házet ve společné soutěži, protože pořadatelé spojili mužský a ženský oštěp. Ogrodníková si tento formát vyzkoušela v neděli v Chorzówě, kde skončila čtvrtá výkonem 58,03 metru.

"Jsem ráda, že jsem si před Curychem zkusila společnou soutěž s muži. Byla docela dlouhá a v Curychu bude startovní pole ještě početnější. Neměla jsem svůj den. Bojovala jsem s rychlým povrchem a nepodařilo se mi udržet pozici, jakou bych měla mít, a to pak nemůže letět daleko," uvedla Ogrodníková na svazovém webu. V Polsku závodilo celkem deset oštěpařů, v Curychu jich bude třináct.

Na rozdíl od základních diamantových mítinků se nebude ve finále při vrzích a horizontálních skocích uplatňovat kritizovaný formát s finálovými šestými pokusy pro trojici nejlepších. Mezi muži bude Vadlejch čelit německému lídrovi letošních tabulek Johannesi Vetterovi i mistru světa Andersi Petersovi z Grenady, kteří na rozdíl od něj neuspěli v Tokiu. Favoritkou ženské soutěže bude stříbrná olympijská medailistka Maria Andrejczyková z Polska.

S diamantovou trofejí je spojena prémie 30 000 dolarů (přes 642 000 korun) a také divoká karta na mistrovství světa 2022 v Eugene. Středeční městský program začne v 16:55, ve čtvrtek se bude závodit od 18:15. Obě části budou přístupné fanouškům.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články