Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Diamantová liga? S výjimkou Hejnové dnes spíše neúspěchy

Londýn - Česká atletka Zuzana Hejnová obsadila druhé místo na mítinku Diamantové ligy v Londýně. V závodu na 400 metrů překážek proběhla čtvrtá žena z letošního mistrovství Evropy v Barceloně cílem v času 55,11 sekundy. Dalším Čechům se nedařilo - výškař Jaroslav Bába a tyčkařka Jiřina Ptáčníková skončili sedmí, překážkář Petr Svoboda nepostoupil z rozběhu na 110 metrů.

Hejnová v lehce deštivém počasí nezačala nejrychleji a v první polovině trati ztrácela, ale rychlým závěrem se dokázala dostat až za jasně vítěznou Jamajčanku Kaliese Spencerovou, jež dosáhla času 53,78. Porazila i stříbrnou olympijskou medailistku Sheenu Tostaovou z USA nebo ruskou mistryni Evropy Natalju Anťuchovou.

"Dnes byly špatné podmínky. Docela chladno, vítr a na náš běh déšť. Jsem maximálně spokojená s umístěním, to jsem nečekala. A mám radost ze skalpu mistryně Evropy. V Curychu chci podat dobrý výkon," uvedla Hejnová s vyhlídkou na další start.

Bába nepřekonal 224 cm, Svoboda z rozběhu nepostoupil

Bába překonal napoprvé 216 a 220 cm, ale 224 bylo už nad jeho síly. Z vítězství se s 229 centimetry mohl radovat ruský výškař Ivan Uchov.

Výraznější úspěchy si nepřipsal ani překážkář Svoboda. Ten byl v prvním rozběhu pátý v času 13,40 sekundy a k postupu mu v kvalitní soutěži chybělo pět setin. Finálový běh vyhrál podle očekávání v času 13,06 sekundy Američan David Oliver, který v rozběhu se Svobodou běžel ještě o čtyři setiny rychleji, ale s podporou větru 3,1 metru za sekundu.

Soutěž tyčkařek poznamenal déšť. Ptáčníková už svoji základní výšku 431 cm překonala až napotřetí a nakonec to byl její jediný úspěšný pokus. Na vítězství stačilo Brazilce Fabianě Murerové zdolat další postupnou výšku 446 cm na první pokus, což byl také její jediný zdařilý skok v soutěži.

Druhé vítězství ve dvoudenním mítinku si připsala Američanka Allyson Felixová, která po pátečním triumfu na dvoustovce ovládla také dvojnásobně dlouhou trať v času 50,79 sekundy. O pět setin za ní skončila mistryně Evropy Ruska Taťjana Firovová. "Na čtyřstovce pracuji a vrací se mi to," prohlásila Felixová, která Diamantovou ligu na dvoustovce celkově vyhrála a na čtvrtce je v čele hodnocení. Američanka se nechala slyšet, že obě tratě chce běžet i příští rok na mistrovství světa v Tegu.

Petr Svoboda
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články