Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Diamantová liga navštíví Lausanne. Bude u toho i česká čtveřice atletů

Čtyři čeští atleti budou večer v akci na mítinku Diamantové ligy v Lausanne. V oštěpařském sektoru se představí olympijští medailisté Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý, které doplní mílařka Kristiina Mäki s koulařem Tomášem Staňkem. Přímý přenos sledujte od 20:00 na ČT3 a webu ctsport.cz.

K jednomu z mnoha vrcholů letošního devátého "diamantového" mítinku by měla patřit zejména ženská stovka, která slibuje další útok na světový rekord. V sobotu v americkém Eugene se k němu trojnásobná olympijská vítězka z Tokia Elaine Thompsonová-Herahová z Jamajky přiblížila časem 10,54 na pět setin.

"Když bude perfektní den a perfektní počasí, pokusím se o to. Mám na to a možné je všechno," řekla Thompsonová-Herahová. Na startu opět budou i její krajanky Shelly-Ann Fraserová-Pryceová a Shericka Jacksonová, které na OH i v Eugene zkompletovaly stupně vítězů.

V oštěpařském sektoru nebude kvůli nemoci na startu olympijský šampion Níradž Čopra z Indie. V souboji s českým duem bude usilovat o nápravu dobrého jména Vetter, který na OH coby hlavní favorit vyhořel a skončil devátý. Německý exmistr světa je stále jediným oštěpařem, který v sezoně překonal 90 metrů. Tabulky vede výkonem 96,29 a za uznávanou hranici letos poslal oštěp v dalších šesti závodech, naposledy ale už v červnu.

Tomáš Staněk
zdroj: Reuters autor: DYLAN MARTINEZ

Po neúspěchu v Tokiu, kde zapsal s převahou nejhorší výkon v sezoně (82,52) a utrpěl jedinou porážku, se na vítěznou vlnu vrátil doma v Offenburgu výkonem 86,17. Také stříbrný Vadlejch, který se na OH vypjal k letošnímu maximu 86,67, si po Tokiu připsal domácí výhru. V Ústí nad Orlicí hodil 84,28, bronzový Veselý tam skončil druhý výkonem 83,25.

Startují i Staněk a Mäki

Staněk bude ve špičkové konkurenci usilovat o další zlepšení letošního venkovního maxima, které naposledy při extralize stanovil vrhem dlouhým 21,53. Na startu bude šest z osmi finalistů z Tokia včetně všech medailistů v čele s Crouserem, jenž letos vytvořil světový rekord (23,37) a už čtyřikrát překonal hranici 23 metrů, naposledy v Eugene (23,15).

Třináctá žena z olympiády Mäki se naproti tomu s medailistkami z Tokia neutká. Ve čtrnáctičlenné startovní listině je nejlepší z olympijského finále až čtvrtá Freweneyni Gebreezibeherová z Etiopie.

Na startu v Lausanne bude ze zlatých medailistů z Tokia například také norská superstar Karsten Warholm, která poběží hladkou čtvrtku místo překážkové, a venezuelská trojskokanka Yulimar Rojasová, jež stejně jako Warholm ovládla olympijské finále ve světovém rekordu.

Diváci, kterých se očekává přes 12 tisíc, se mohou těšit třeba i na švédského tyčkaře Armanda Duplantise či kompletní trio medailistek z olympijského závodu výškařek s šampionkou Marií Lasickeneovou z Ruska. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články