Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Diamantová liga bude mít jediný vrchol, hostit jej bude Curych

Už jen jediný finálový mítink bude mít od příští sezony atletická Diamantová liga. Hostitelským městem v letech 2020 a 2021 bude Curych. K přidělení pořadatelství přispěla tradice tamního mítinku Weltklasse i plánovaná oprava stadionu krále Baudouina v Bruselu, kde se v dosavadním formátu koná druhý finálový mítink.

Nijel Amos
zdroj: Reuters autor: Eric Gaillard

Elitní atletický seriál čekají od příštího roku velké změny. Jednou z nich je pouze jedno finále místo současných dvou. V jeho rámci se uskuteční boje o diamantové trofeje ve všech disciplínách. Volba padla na Curych, kde se jeden z finálových mítinků koná už nyní.

Weltklasse bylo už před vznikem Diamantové ligy považováno za jeden z nejlepších atletických mítinků na světě. "Curych byl za posledních 90 let dějištěm spousty výjimečných atletických okamžiků včetně 25 světových rekordů," podotkl prezident IAAF Sebastian Coe.

Finálový mítink bude trvat dvě a půl hodiny. Bude tedy o hodinu delší než program běžných mítinků určený pro mezinárodní přenos. Ten se zkrátí ze současných dvou hodin na 90 minut. Sníží se i počet diamantových disciplín ze současných 32 na 24. Předpokládá se, že vyřazení hrozí především technickým disciplínám.

O programu Diamantové ligy pro rok 2020 se definitivně rozhodne v říjnu po mistrovství světa v Dauhá. V září by mělo být jasné, kde se uskuteční dvanáct kvalifikačních mítinků pro finále. Jejich pořadatelé mohou zařazovat mimo devadesátiminutový hlavní program i závody v disciplínách, které z Diamantové ligy vypadnou.

Letošní finálové mítinky Diamantové ligy se uskuteční 29. srpna v Curychu a 6. září v Bruselu. Po curyšských finále v letech 2020 a 2021 se mohou organizátoři do roku 2024 každoročně střídat, o pořadatelství budou moci žádat všechny diamantové mítinky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články