Desetibojařský talent Sýkora překonává Dvořáka se Šebrlem a připravuje se na ME

Praha – Česká veřejnost nedávno objevila obrovský desetibojařský talent. Devatenáctiletý Jiří Sýkora vybojoval na červencovém mistrovství světa juniorů zlato a výkonem 8 135 bodů vzbudil naděje, že by brzy mohl navázat na úspěchy svých předchůdců Roberta Změlíka, Tomáše Dvořáka a Romana Šebrleho. Právě pod vedením Dvořáka, šéftrenéra českého týmu, se Sýkora připravuje na svou premiéru na vrcholné seniorské akci  mistrovství Evropy, které startuje v Curychu už příští úterý.

Je nám líto, video expirovalo.
Desetibojař Sýkora si připravuje na svou první vrcholnou akci mezi seniory

Sýkora je na tom ve svých 19 letech výkonnostně podstatně lépe než jeho slavní předchůdci. Změlík měl v jeho věku osobní rekord 7 659 bodů, ale o čtyři roky později už v Barceloně vybojoval olympijské zlato. Trojnásobný mistr světa Tomáš Dvořák měl v devatenácti téměř o 200 bodů horší osobní rekord a olympijský vítěz z roku 2004 Roman Šebrle dokonce o 1 000.

Sýkora je ve srovnání s nimi rychlejší, lepší v disku a tyči, výrazněji zaostává jen v závěrečném běhu. "Je to šikovný sprinter, který se umí odrazit a nebo něco někam hodit," hodnotí lakonicky Sýkorovu výkonnost Dvořák. V tréninku se před nadcházejícím mistrovstvím Evropy zaměřuje devatenáctiletý desetibojař na skok o tyči, kde vidí velké rezervy.

V Curychu si Sýkora odbude premiéru na vrcholové seniorské akci. Tomáš Dvořák stejně velký závod absolvoval až v jedenadvaceti, o čtyři roky později se ale už stal poprvé v kariéře mistrem světa. "Já mám doporučení jediné, nikam extra nespěchat, radši se zlepšovat postupně po 200, 300 bodech, než udělat jednou 8 000, pak 9 000 a pak skončit," myslí si Dvořák.

Sýkora letos v květnu na mistrovství republiky v Praze poprvé překonal v juniorském desetiboji osmitisícovou hranici a vymazal 23 let starý Dvořákův rekord. Na začátku července při Evropském poháru na Madeiře absolvoval svůj první mužský desetiboj, tedy s vyššími překážkami, těžší koulí a diskem, a výkonem 7 927 bodů splnil limit pro ME v Curychu. Za současnou českou jedničkou Adamem Sebastianem Helceletem zaostal jen o 28 bodů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články