Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Desetiboj v Kladně potkala pohroma favoritů, vede Kasjanov

Kladno - Desetibojařský mítink v Kladně přišel hned v úvodní disciplíně o hlavní hvězdy Američana Bryana Claye a Romana Šebrleho. Oba kvůli zraněním jen zvolna doběhli závod na 100 metrů a ze soutěže odstoupili. Šebrlemu se znovu ozvalo zranění zadního stehenního svalu, kvůli kterému nedokončil před dvěma týdny prestižní mítink v rakouském Götzisu. Přímé přenosy z mítinku vysílá ČT4 a zpravodajský web ČT24 i zítra.

Po výpadcích hvězd potvrzuje roli favorita mezinárodního vícebojařského mítinku v Kladně Ukrajinec Olexej Kasjanov. Čtvrtý muž z mistrovství světa v Berlíně má po prvním dnu na kontě 4451 bodů a v celkovém součtu útočí zhruba na hranici 8300 bodů. Na druhém místě je neznámý Kanaďan Jamie Adjetey-Nelson, jenž má o 76 bodů méně a po výšce dokonce překvapivě vedl. Třetí místo okupuje po polovině závodu rovněž nečekaně Litevec Darius Draudvila (4232).

Šebrle stále nemá limit na ME v Barceloně

"Už při rozcvičování jsem cítil, že to nepůjde. Ještě než jsem zaklekl do bloků, bylo mi jasné, že je to v háji," řekl zklamaný světový rekordman. Olympijský vítěz z Atén a bývalý mistr světa tak stále nemá limit pro účast na mistrovství Evropy v Barceloně, které se uskuteční na konci července. "Musím věřit, že dostanu divokou kartu. Pořád věřím, že tam můžu bojovat o medaili," uvedl Šebrle.

Je nám líto, video expirovalo.
Desetiboj v Kladně vede zatím Kasjanov

Claye zradilo tříslo. Olympijský vítěz z Pekingu šel do letošní sezony údajně s výtečnou formou a čekalo se, že by mohl zaútočit na Šebrleho devět let starý rekordní součet 9026 bodů. V Götzisu jeho snažení zhatilo počasí, v Kladně ho zastavilo zranění. "Je mi to moc líto, hlavně kvůli lidem, kteří se přišli podívat na skvělé závody. Cítím se hrozně," prohlásil Američan. Přitom se cítil při rozcvičení i po startu závodu na 100 metrů dobře. V blocích sice trochu zaspal, ale pak začal získávat náskok. "Jenže po padesáti metrech jsem cítil tahání v tříslu a stále se to stupňovalo. Musel jsem zastavit," řekl.

Sezona pro Claye zřejmě skončila

Na jeho stavu se mohla podepsat únava, neboť drobné bolístky si přivezl z desetiboje v Götzisu, navíc mezitím ještě odletěl do USA. "Takže jsem občas něco zacítil," přiznal. Je mu jasné, že sezona bez mistrovství světa či olympijských her pro něj nejspíš skončila. "Sice to není úplně vážné zranění, ale musím si dát pár týdnů pauzu. A pak už by asi nemělo smysl něco začínat," prohlásil. Chce se připravit na novou sezonu a do České republiky se hodlá vrátit. V úvahu připadá exhibiční trojboj v hale. "Rád se vrátím do Prahy a snad to bude lepší než teď," uvedl. Jeho účast v Kladně v příštím roce je takřka vyloučená, neboť se musí v americké kvalifikaci nominovat na MS v Tegu.

Roman Šebrle:

"Nešlo to. Bohužel. Možná by to šlo, ale tak na padesát procent. Třeba běžet 11,50 a skákat do dálky k sedmi metrům. A to nemá smysl, navíc bych riskoval, že si to zranění zhorším. To radši budu riskovat udělení divoké karty. Kdybych se zranil, bylo by to všechno v háji, to bych už Evropu nestihl."

Čtvrtý ročník desetiboje v Kladně, který je poprvé zařazen do seriálu IAAF World Challenge, jako by někdo proklel. Poté, co přišel o své největší hvězdy, se při rozcvičování na skok do dálky zranil i Jamajčan Bernard Claston. Upadl na betonovou hranu doskočiště a rozrazil si bradu tak, že ho do sanitky museli odnést na nosítkách.

"Takový závod, to je bláznivé," komentoval to Clay. "Říkal jsem to řediteli mítinku," zmínil se o Zdeňku Lubenském. "Nejdřív jsem skončil já, pak mi někdo řekl, že Roman také skončil v dalším běhu. Pak mi říkal Maurice Smith, že také málem v našem běhu zastavil, protože cítil sval," prozradil Clay na Jamajčana, jednoho z dalších favoritů závodu. "Pak Claston v dálce, šílený den. Snad už je to všechno," dodal.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články