Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Defarová vylepšila světový rekord na dvě míle

Praha - Etiopská běžkyně Meseret Defarová vytvořila na halovém atletickém mítinku v Praze nový světový rekord v běhu na dvě míle. Netradiční trať proběhla za 9:06,26 minuty a vylepšila vlastní rok staré maximum o 4,24 sekundy. Rusce Jeleně Isinbajevové útok na rekord nevyšel. Důvodem prý byla chyba při výběru tyče.

Pětadvacetiletá Defarová si v halové sezoně připsala už druhý rekordní čas. Před týdnem ve Stockholmu vymazala z čela historických tabulek na trati 5000 metrů krajanku Tiruneš Dibabaovou (14:24,37). Dnes nejprve za svým cílem zaostávala, ale ve druhé polovině závodu, kdy už běžela bez vodiček, fantasticky zrychlila a loňské maximum z Bostonu 9:10,50 jasně pokořila. 

V Praze prodloužila Defarová svoji neporazitelnost v halových závodech, která trvá od března 2003. Na kontě už má devět světových rekordů, z toho tři historické časy zaběhla pod střechou (5000 m, 3000 m a dvě míle).

Isinbajevové se nedařilo

Rusce Jeleně Isinbajevové překazila útok na halový světový rekord chyba při výběru tyče. S velkým přehledem sice v Praze skočila 490 centimetrů, laťka ve výšce 501 cm jí však odolala.

"Při druhém pokusu jsem si vzala moc měkkou tyč. A i když jsem ji na ten poslední vyměnila, bylo to pořád hodně měkké. Od začátku jsem to nějak nemohla trefit," litovala po závodě šestadvacetiletá ruská hvězda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články