Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Debutant Kiptum atakoval ve Valencii světový rekord v maratonu

Skvělou formu při maratonském debutu ve Valencii předvedl Keňan Kelvin Kiptum. Třiadvacetiletý vytrvalostní běžec zaběhl čas 2:01:53 a zařadil se na třetí místo historických tabulek. Za světovým rekordem slavného krajana Eliuda Kipchogeho ze zářijového závodu v Berlíně zaostal o 44 sekund. Rychleji než Kiptum v minulosti zvládl maraton už jen Etiopan Kenenisa Bekele, který v roce 2019 v německé metropoli zvítězil za 2:01:41.

Třetí nejrychlejší maratonkyní všech dob se stala i vítězka ženského závodu Etiopanka Amane Berisová, která předvedla výkon 2:14:58. Pod hranici 2:15 před ní zvládly maraton jen Keňanky Brigid Kosgeiová (2:14:04) a Ruth Chepngetichová (2:14:18) v Chicagu.

Ve 42. ročníku maratonu ve Valencii zlepšil Kiptum dva roky starý traťový rekord krajana Evanse Chebeta o minutu a sedm sekund. Druhou polovinu závodu třiadvacetiletý vytrvalec zaběhl za 1:00:15, což se dosud nikomu nepovedlo.

"Nečekal jsem, že vyhraji, ale měl jsem hodně dobře natrénováno a chtěl jsem to ukázat," řekl Kiptum. O více než minutu porazil druhého Gabriela Geaye z Tanzanie, který vylepšil svůj národní rekord téměř o dvě minuty na 2:03:00 a zařadil se na osmé místo historie.

Jednatřicetiletá Berisová připravila o traťový rekord Keňanku Peres Jepchirchirovou, která v roce 2020 vyhrála za 2:17:16. "Nemůžu uvěřit tomu, co se mi tu dnes povedlo. Všechno bylo fantastické. Trať, počasí, diváci. Mám ohromnou radost," řekla vítězka.

Druhá doběhla úřadující mistryně světa v běhu na 10 000 metrů Letesenbet Gideyová z Etiopie a postarala se o nejrychlejší ženský debut historie výkonem 2:16:49.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články