Daňkův memoriál vyhrál Estonec Kanter, Špotáková hodila 66 metrů

Turnov - Úřadující olympijský vítěz a mistr světa Gerd Kanter z Estonska vyhrál v Turnově podle očekávání závod v hodu diskem na Memoriálu Ludvíka Daňka, mezinárodním atletickém mítinku. Estonec dnes poslal dvoukilové náčiní do vzdálenosti 68,90 metru a porazil o více než metr další hvězdu světového disku Litevce Virgiliuse Aleknu, majitele dvou zlatých olympijských medailí a třetího muže loňských her v Pekingu. Hodem dlouhým 65,96 metru zahájila sezonu i házení s novým oštěpem Barbora Špotáková.

Třetí v hlavním závodu mítinku, který se tradičně koná jako připomínka světového rekordu Ludvíka Daňka z roku 1964 (64,55), skončil Maďar Zoltán Kövágó za hod dlouhý 65,80. Formu si otestoval také desetibojař Roman Šebrle a předvedl výkon 47,09.

Kanter má za sebou náročné soustředění v USA, takže se cítil unavený. "Ale jsem rád, že se mi podařilo hodit víc než v Rabatu, kde jsem o víkendu hodil jen 65 metrů. Hlavně mě potěšila konzistence dnešních výkonů," řekl. Jeho nejkratší hod v Turnově měřil 66,76.

Je nám líto, video expirovalo.
Memoriál Ludvíka Daňka

Nejlepší začátek sezony v kariéře má za sebou světová rekordmanka Špotáková. Oštěp z její ruky dolétl do vzdálenosti 65,96 metru, čímž téměř o metr předčila svůj loňský zdejší výkon. Navíc v doplňkovém sedmém pokusu přehodila o pět centimetrů hranici 66 metrů. "Je to těžké, když chcete zůstat uvolněný při výkonu. V rozhazování to všem létalo daleko. Těch 65 metrů jsem chtěla udělat, já se většinou postupně rozjíždím během sezóny," uvedla suverénní vítězka.

Olympijská šampionka se tak zařadila na druhé místo aktuálních světových tabulek za Němku Christine Obergföllovou (68,40). "Jsem s tím maximálně spokojená. Před závody jsem cítila, že můžu hodit strašně daleko, ale začalo foukat proti," líčila Špotáková. Prý se přemotivovala, neboť prvním pokusem hodila skoro 65 metrů a přitom se jí nepovedl. "Chtěla jsem najednou hodit 70, a to je špatně," kritizovala se za přemíru snahy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články