Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Další pokus o 1:59. Kipchoge znovu zaútočí na maratonskou hranici dvou hodin

Už dávno není pochyb, že je nejlepším maratoncem historie. Eliud Kipchoge se však chce zapsat také jako první člověk, který překoná mytickou maratonskou hranici dvou hodin. Čtyřiatřicetiletý Keňan dosáhl předloni na motoristickém okruhu v Monze času 2:00:25, nyní by chtěl v září nebo říjnu běžet ještě o alespoň šestadvacet vteřin rychleji.

Eliud Kipchoge před fotografií Rogera Bannistera
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

"Na tuhle chvíli jsem ve své kariéře nejvíc pyšný a dostat další šanci je úžasné. Stále říkám, že člověk nemá žádné limity. Vím, že jsem schopen tu hranici překonat," uvedl Kipchoge, který loni v Berlíně vylepšil světový rekord o 78 sekund na 2:01:39.

Jeho čas z Monzy nemohl být uznán za rekord, protože podmínky nebyly v souladu s pravidly. Kipchogemu a dalším dvěma vytrvalcům pomáhalo 18 vodičů rozdělených na skupiny, kteří se střídali. Pití dostávali od jezdců na skútrech. Podobné to bude i při letošním pokusu.

"Z toho minulého běhu jsem se hodně poučil a opravdu věřím, že mohu běžet o 26 sekund rychleji než tehdy v Monze. Těším se na ty měsíce přípravy, co mám před sebou. Chci světu ukázat, že když máte cíl, tvrdě pracujete a věříte si, nic není nemožné," řekl.

Kipchoge udivuje dlouhodobě vysokou výkonností. Na konci dubna vyhrál v Londýně v druhém čase historie 2:02:37 a připsal si dvanácté vítězství z třinácti maratonských startů, ke kterým od roku 2013 nastoupil.

Podle BBC by jeho pokus o prolomení dvouhodinové hranice mohl hostit Londýn. I proto, že projekt sponzoruje chemický gigant Ineos britského miliardáře Jima Ratcliffea, který nedávno převzal cyklistický tým Sky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články