Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Další česká zlata z olympiády mládeže. Vyhráli dálkař Meindlschmid a tenista Kumstát

Dalšími českými šampiony na Evropském olympijském festivalu mládeže v Banské Bystrici se stali dálkař Petr Meindlschmid a tenista Jan Kumstát. Stříbro přidala koulařka Karolína Machová, bronz oštěpař Štěpán Šípek a výprava už má na kontě dvanáct medailí.

Je nám líto, video expirovalo.
Mládežnická výprava byla na olympiádě nejúspěšnější v historii

Meindlschmid byl do poslední série jediným skokanem se sedmimetrovým výkonem, ale pak ho odsunul Rumun Cristian Popescu. Šestnáctiletý uherskohradišťský atlet ale dokázal odpovědět a o čtyři centimetry soupeře přeskočil ve vyrovnaném osobním rekordu 729 cm.

"Dal jsem do toho všechno, abych to dokázal. Jsou to neskutečné pocity," radoval se na webu českého olympijského týmu.

Kumstát třetí zlato pro českou výpravu vybojoval ve finále se Sergiem Planellou ze Španělska, kterého porazil 6:4 a 6:2. "Tohle je největší turnaj, co jsem zatím hrál. Jsem moc rád, že jsme to tady na Slovensku vyhrál," uvedl.

"Jednou se chci dostat i na velkou olympiádu. A chci vyhrát i Wimbledon," přidal patnáctiletý tenista, kterého ve finále nerozhodil ani nezvyklý okamžik, když v průběhu zápasu přes kurt přešla hráčka na vedlejší hřiště.

Šestnáctiletý oštěpař Šípek sice výrazně zaostal za osobním maximem (72,87), výkon 66,63 m mu však vynesl bronzovou medaili. Český reprezentant nestačil pouze na Attilu Herczega z Maďarska (69,46) a Rocha Krunwského z Polska (74,63).

Šestnáctiletá Machová si v Banské Bytrici včetně kvalifikace postupně zlepšila osobní rekord s tříkilovým náčiním o 148 cm až na 15,87 metru z poslední série finále. Nestačila jen na Polku Julii Michalowskou (16,23). "V průběhu jsem chvilku i vedla, ale potom mě přehodila Polka. Najedou jsem byla i čtvrtá, ale naštěstí jsem to zvládla. Je to neuvěřitelný pocit," řekla klatovská vrhačka.

Atleti se na letošním EYOF dosud postarali o deset z dvanácti českých medailí, tu nejcennější získal ve čtvrtek také Matyáš Zach v běhu na 110 metrů překážek. "Jsme fakt super tým, ve kterém navzájem umí podpořit jeden druhého," pochvalovala si Machová.

EYOF pro sportovce ve věku 14 až 18 let se měl původně na Slovensku konat už loni v létě, ale po odkladu olympijských her v Tokiu kvůli koronaviru dostal nový termín. Soutěže v deseti sportech potrvají do soboty. Před třemi lety v Baku mladí Češi získali dvě zlaté, jednu stříbrnou a tři bronzové medaile.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články