Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP v boulderingu 2024

Čopra zvítězil v Turku hodem za 85 metrů, Jacobsova forma graduje

Aktuálně nejlepší oštěpař světa Níradž Čopra potvrdil svoji předolympijskou formu 85,97 metru dlouhým hodem. Indická hvězda se na kontinentální Gold Tour v Turku představila po dlouhé přípravě v zahraničí. Čerstvý mistr Evropy Marcell Jacobs vylepšil svůj čas z Říma o jednu desetinu a opět opanoval mužskou stovku.

Níradž Čopra na závodech v Turku
zdroj: World Athletics / X

Čopra, který je dlouhodobě největší rival českého oštěpaře Jakuba Vadlejcha a německého reprezentanta Juliana Webera, se po dlouhé přípravě v Polsku představil i na mezinárodním závodě. V Turku však oba účastníci uplynulého ME v Římě nestartovali, a tak byl olympijský a světový vítěz jasným favoritem na triumf.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čoprův 85,97 metru dlouhý pokus v Turku

K hvězdnému troj porovnání mělo dojít na Zlaté tretře koncem května. Kvůli zranění však ostravský turnaj Ind sledoval pouze z tribuny. Ve Finsku již předvedl, že je stoprocentně fit. Prvním hodem pokořil hranici 83 metrů, nakonec si prvenství zajistil třetím pokusem dlouhým 85,97 metru. Tedy o necelé tři metry méně než měl Vadlejchův vítězný hod na Evropě.

Také úřadující mistr Evropy Jacobs ladí před olympijskými hrami formu do lepší a lepší podoby. Římský vítězný čas vylepšil na finské trati na 9,92 sekundy, čímž zaběhl nejen svoji nejlepší stovku sezony, ale celkově nejlepší osobní výkon za poslední tři roky.

"Před dneškem už jsem začínal mít trochu obavy, že jsem v sezoně ještě neběžel pod 10 sekund, ale to je součást závodů, teď jsem do dokázal dvakrát," pochvaloval si na webu Světové atletiky Jacobs.

Stříbro z evropského šampionátu potvrdil i jeho reprezetnační kolega Chituru Ali. Časem 9,98 sekundy si navíc zajistil místenku do Paříže. Třetí doběhl devětadvacetiletý Kanaďan Andre de Grasse.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články