Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Co bude po atletice? Bolt se chystá zabrat do charity a možná i fotbalu

Kuala Lumpur – Po atletické kariéře může nastat doba fotbalová. Usain Bolt by se ale především rád věnoval charitativní činnosti. Osminásobný olympijský šampion a světový rekordman v bězích na 100 a 200 metrů to řekl v Kuala Lumpuru, kde vystoupil také před třemi tisícovkami účastníků konference Global Transformation Forum.

Usain Bolt
zdroj: Reuters

Třicetiletý sprinter, který se s vrcholovou atletikou nejspíše rozloučí na srpnovém světovém šampionátu v Londýně, se poté plánuje angažovat ve své charitativní organizaci na podporu mladých lidí na Jamajce.

Možná také začne hrát fotbal. Rozhodne se podle toho, jak dopadne jeho trénink s bundesligovou Borussií Dortmund, kam byl pozván. "Osobně bych to chtěl dělat, ale uvidíme, jak to půjde," poznamenal Bolt.

Talent až po disciplíně

Účastníkům konference vyprávěl, že jeho sebejistota při velkých závodech vyplývá z vědomí, že je po měsících tréninku v nejlepší možné formě. Tvrdou práci považuje za důležitější než talent. "Ty nejlepší dělá trénink a disciplína, kterou mají," řekl.

Když začínal profesionálně závodit, jeho prvním cílem bylo koupit pračku matce a automobil otci. Občas je pro něj atletická kariéra příliš náročná, proto hledá relaxaci. "Pokaždé, když mi to přerůstá přes hlavu, jdu ven na večírek a pak se vracím zpátky," vyprávěl.

Proti negativitě

Nejhůře se ve veleúspěšné kariéře cítil, když se po střední škole dal na profesionální dráhu. Pamatuje si nepříjemné poznámky, že byl pouze dobrý středoškolák a nikdy nedosáhne ničeho velkého. "Když ty lidi posloucháte, dostane se vám to do hlavy," svěřil se jedenáctinásobný mistr světa. Vyprávěl, že někteří lidé se ho snaží slovně srážet i nyní. "Ale já nechci poslouchat negativitu," dodal sprinter, který osmkrát startoval na ostravské Zlaté tretře.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články