Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Člověk s velkým Č. Atleti oceňují lidskou i sportovní výjimečnost Zátopkové

Čeští sportovci a atleti vzpomínají na Danu Zátopkovou. Označili ji za významnou a nenahraditelnou osobnost, která měla výjimečné sportovní, ale také lidské vlastnosti. Oštěpařský rekordman Jan Železný ji označil za "člověka s velkým Č". Olympijská vítězka z Helsinek 1952 zemřela dnes ráno ve věku 97 let.

Dana Zátopková
zdroj: isifa.com

"Byli největšími atletickými celebritami našeho státu a udělali obrovskou reklamu pro naši republiku, pro armádní sport. Tenhle pár znali fandové atletiky na celém světě," řekl šéf Dukly Jaroslav Priščák. Pro českou veřejnost byli inspirací i svými občanskými postoji.

"Lidi je milovali za to, jak reagovali na ty těžké okamžiky. Navíc to byli skvělí vypravěči, jak Emil, tak Dana. Měli jsme je strašně rádi, Je to velký smutek pro nás pro všechny," litoval Priščák.

Ranní zpráva rozlítostnila také světového rekordmana Jana Železného, který se díky svému otci znal se Zátopkovými už od dětství. "Dana byla pro mě člověk s velkým Č nejenom z toho sportovního hlediska, ale hlavně z toho lidského. Byly tam i osobní a rodinné vazby, protože se hodně kamarádila s tátou. Je to tak mimořádná osobnost, že se to nedá ničím nahradit. V mém životě zůstane prázdné místo, protože jsem ji měl extrémně rád," řekl.

Dana Zátopková, Jan Železný, Robert Změlík a Emil Zátopek
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

K Zátopkové měla blízko rovněž Barbora Špotáková. "Velmi mě to mrzí, Dana byla úžasná žena. Mrzí mě, že jsem za Danou v poslední době nemohla do nemocnice přijít, nechtěla jsem ji ohrozit kvůli virózám mých malých dětí, ale jsem ráda, že jsem měla informace, že alespoň v rámci možností byla v poslední době spokojená a měla se relativně dobře," litovala.

Smutek neskrýval ani předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník. "Pro českou atletiku je to bolestná ztráta, odešla nejen legenda našeho sportu, ale především žena, která se snažila kolem sebe rozdávat radost a motivovala aktivně celé generace atletů v jejich úsilí k dosažení sportovní excelence. Odkaz skvělého olympijského páru Dany a Emila bude zapsaný v dějinách české i světové atletiky zlatým písmem a bude tu navždy," řekl.

Často se se Zátopkovou setkával rovněž někdejší světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle. "Velmi dobře jsem se s ní znal. Vždy byla na každého milá a usměvavá. Kdykoliv jsem se s ní setkal, objala mě a cítil jsem, že mě má svým způsobem ráda. Dnešní zpráva o jejím úmrtí je pro mě rána a sportovnímu světu bude chybět," uvedl.

Zátopková se podle představitelů Dukly na odchod připravovala. "Už dlouho s námi o tom Dana mluvila, že už se chystá na cestu. Snad všichni jsme ji měli moc rádi a vážili si jí. Byla skvělou vypravěčkou, velmi ráda zpívala písničky," uvedli zástupci armádního klubu.

Termín posledního rozloučení a samotná organizace pohřbu se nyní řeší. Situaci komplikují aktuální omezení kvůli pandemii koronaviru.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články