Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Cílil na osobní rekord, nakonec Helcelet v Kladně závodit nebude

Praha – Měl to být jeden z hlavních taháků vícebojařského mítinku v Kladně. Na poslední chvíli však musel Adam Sebastian Helcelet svou účast kvůli pochroumané achilovce na víkendovém klání zrušit. Přesto se na kladenském Sletišti dají očekávat dramatické souboje, a to především v kategorii žen, kde na sebe narazí Eliška Klučinová a Kateřina Cachová. ČT sport nabídne z akce zpravodajské vstupy a následně záznam.

Adam Sebastian Helcelet
zdroj: ČTK/DPA autor: Sven Hoppe

Helceletova forma šla nahoru. Na mítinku v Götzisu na konci května si udělal osobní rekord 8335 bodů. Z Rakouska si však přivezl i potíže s achilovkou. "Mysleli jsme, že to bude v pořádku. Těšil se, avizoval útok na 8500 bodů, ale bohužel se mi včera ozval jeho trenér Josef Karas, že závodit nemůže," prozradil ve Sportovních zprávách ředitel kladenského mítinku Zdeněk Lubenský.

Na Sletišti se nově představí závodníci z Grenady, Ghany a Zimbabwe a opakovaně budou startovat vícebojaři z exotických zemí, jako je Mauricius. Závodit budou například Larbi Bourrada z Alžírska či Jihoafričan Willem Koertzen, kteří oba umějí přes 8400 bodů. "Z českých závodníků tam bude Lukáš Marek, který je tradičním závodníkem na našem mítinku," dodal Lubenský. Jeho cílem bude překonat vytouženou osmitisícovou hranici.

Zajímavostí je, že v hlavní ženské soutěži letošního mítinku budou o co nejlepší umístění bojovat také dcery bývalého světového rekordmana v desetiboji a nynějšího šéftrenéra českých atletů Tomáše Dvořáka, Barbora a Kateřina.

Je nám líto, video expirovalo.
Helcelet v Kladně závodit nebude, říká ředitel závodu Lubenský

Do Kladna míří ale především česká rekordmanka Klučinová a s ní také Cachová. "Obě mají výbornou formu. Eliška si udělala osobní rekord na 100 metrů překážek, skáče výborně do dálky i do výšky. Otázkou zůstává oštěp, protože měla zraněné rameno. Katka je na tom rovněž výborně," uvedl Lubenský.

Český souboj může přinést kvalitní výsledek

Klučinová kvůli ramenu i běžeckému manku způsobenému nemocí dala před mítinkem v Götzisu přednost tréninku. Při kladenském mítinku, který vyhrála a kde v roce 2014 vytvořila dosud platný český rekord 6460 bodů, by jí měl ke kvalitnímu výkonu pomoci souboj s odvěkou rivalkou. Cachová v Kladně triumfovala loni. "Je to moje dlouholetá soupeřka a je to největší motivace, aby mě neporazila," poznamenala Klučinová.

Cachová obsadila v Götzisu se ziskem 5963 bodů dvacáté místo, za limitem B pro účast na MS zaostala o 37 bodů. "Ten víceboj nebyl úplně podle představ, ale věřím, že forma půjde nahoru v pravý čas," řekla.

Vícebojařský mítink v Kladně je od roku 2009 součástí elitní vícebojařské série IAAF Challenge a letos se uskuteční také jako Mistrovství České republiky. "Uvažovali jsme o tom už pár let. Zdálo se nám, že další vlna českých vícebojařů by ocenila, kdyby mohla startovat s těmi nejlepšími zahraničními závodníky. Zdá se nám to atraktivní i pro veřejnost," zdůraznil Lubenský.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články