Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Chrascina na MS do vrchu bronz neobhájil. Stejně jako Hrochová doběhl devátý

Deváté místo si z thajského MS do vrchu odvezou Marek Chrascina a Tereza Hrochová. V týmové soutěži skončilo mužské i ženské trio také shodně, a to na šesté příčce.

Český tým na MS v běhu do vrchu 2022
zdroj: Facebook.com/czatletika

První společný šampionát těchto disciplín se koná na severu Thajska se základnou ve více než stotisícovém městě Čiang Mai.

MS začalo závodem do kopce na 8,5 kilometru s více než kilometrovým převýšením. Nejlepší český reprezentant Chrascina trať zvládl za 50:03 minuty. Na vítězného Keňana Patricka Kipngena ztratil více než tři minuty, od medaile ho dělila rovná minuta. Jáchym Kovář doběhl devatenáctý v čase 51:41, Viktor Šinágl byl pětadvacátý za 52:45.

Celkově to českému týmu stačilo na šesté místo. "Dali jsme do toho duši. Tým běžel na maximum a každé místo se počítalo. Hlavně horko a vlhkost udělaly své. Podle mě jsme předvedli to, že Česko pořád patří mezi elitu ve světě. I když je to bez obhajoby medaile, ale to byl tehdy prostě sen," uvedl Chrascina na Facebooku Český běh.

Šestou příčku obsadily také české ženy. Nejlepší z nich Hrochová po prvním kilometru a půl, který byl spíše po rovině, vbíhala do terénu a prvního stoupání v čele závodu. "Pak to začalo být drsné… V půlce trati jsem se přelévala na konci první desítky až cca 16. místa. V kopcích se to hodně měnilo. Na trati byly dvě prudká stoupání, každé cca jeden kilometr, které byly spíš pro horolezce. Jinak dost drsný závod, ale jsem ráda, že už to mám za sebou," řekla běžkyně, která se nahoru dostala za 59:12 minuty.

Za ní byla osmnáctá Pavla Schorná Matyášová (1:01:54), čtyřiadvacátá Hana Švestková Stružková (1:03:10) a sedmadvacátá Gabriela Veigertová (1:03:54).

Šampionát, kterého se účastní více než 900 závodníků ze 46 zemí, bude pokračovat v sobotu horským maratonem a ultramaratonem. Na čtyřicetikilometrovou trať se chystá mimo jiné Vít Pavlišta. Česko bude mít zastoupení i v závodě na 80 kilometrů, který poběží Marcela Vašínová. V neděli šampionát uzavřou závody v běhu do vrchu nahoru–dolů dlouhé 11,2 kilometru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články