Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chodkyně Schindlerová má stříbro z ME atletů do 23 let

Kaunas - V litevském Kaunasu začalo mistrovství Evropy atletů do 23 let. Chodkyně Zuzana Schindlerová si ze šampionátu odváží stříbrnou medaili. Svěřenkyně Iva Pitáka z USK Praha zvládla dvacetikilometrovou trať v čase 1:33:42 a naplnila medailové očekávání. Rychlejší než Schindlerová byla pouze Ruska Jelena Šumkinová, bronz získala její krajanka Taťjana Šemjakinová.

"První kilometry se šly relativně pomalu, skupina se držela pohromadě, spíš jsme nechaly tahat soupeřky, které neměly moc šancí na medaile," popsala průběh závodu chodkyně na stránkách atletického svazu. "Od poloviny tratě za to vzaly Rusky a začalo se to trhat," dodala. V závěru se na Češku začala dotahovat Běloruska Hanna Drabeniaová, ta si ale nakonec vysloužila diskvalifikaci. "Zlobila hodně. Naštěstí však dostala dvě kola před cílem třetí terčík," ulevilo se Schindlerové.

"Na vítězku jsem neměla, ta si s ostatníma dělala, co chtěla," doplnila Schindlerová, která si zvedla sebevědomí před srpnovým mistrovstvím světa v Berlíně, kam se již dříve kvalifikovala. "Svou práci jsem letos odvedla. Na mistrovství světa budu moci riskovat, můžu akorát získat. Chci se o to pokusit," prohlásila dvaadvacetiletá závodnice.

Schindlerová je nástupkyní Barbory Pitákové, za svobodna Dibelkové, která si vzala svého kouče, nynějšího trenéra čerstvé medailistky. I Pitáková získala na ME do 23 let medaili a v témže roce 2005 na MS v Helsinkách nakonec obsadila lichotivou pátou pozici. 

Hned v první finálové disciplíně se dařilo českému zástupci

Koulař Vladislav Tuláček obsadil výkonem 18,03 metru šestou příčku. K bronzu, který získal Polák Mikos, mu chybělo 86 cm. Soupeře výrazně předčil Rus Vladimír Kokojev. Titul mistra Evropy získal s velkou převahou, náčiní vrhl do vzdálenosti 20,20 m. Druhý skončil Dán Petersen výkonem 18,94 m.

Na pěti kilometrech dominoval v závěru Španěl Mohamen Elbendir. Celou trať absolvoval v čase 13:55,10. Z českých atletů prošly kvalifikací tyčkařka Maláčová a diskařka Klausová. Na stovce naopak v semifinále neuspěla Kateřina Čechová. Ve svém běhu skončila výkonem 11,75 čtvrtá a nakonec jako první na čas nepostoupila do finále. Soutěž desetibojařů zatím vede Srb Dudas s 4118 body. Český reprezentant Nejedlý je po prvním dnu na sedmém místě se ziskem 3952 bodů, Sazima zatím drží šestnáctou příčku s výkonem o téměř dvě stovky bodů horším.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články