Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Chodecké padesátce možná na vrcholných akcích odzvoní. Šampioni protestují

Sydney – Královská chodecká disciplína, závod mužů na 50 kilometrů, možná bude od roku 2018 vyřazen z programu olympijských her a mistrovství světa. Vedení mezinárodní federace IAAF o tom bude údajně jednat příští týden na zasedání v Londýně. Na podporu zachování tohoto mužského závodu na vrcholných akcích vznikla v Austrálii petice. Připojili se k ní mimo jiné vítězové chodecké padesátky na posledních dvou OH Australan Jared Tallent a Slovák Matej Tóth.

Matěj Tóth v olympijském závodě na 50 km
zdroj: Reuters

Za možným vyřazením chodeckého maratonu zřejmě stojí tlak Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který se snaží o rovnost pohlaví v olympijském programu. V současné době chodci na OH a MS závodí na 20 a 50 kilometrů, chodkyně pouze na kratší trati. Uvažuje se prý o tom, že by jako náhrada byla půlmaratonská vzdálenost, tedy 21,1 kilometru.

Petice, která má být adresována atletické federaci i MOV, připomíná dlouhou olympijskou tradici chodecké padesátky. "Závod na 50 kilometrů chůze byl základem olympijského atletického programu od roku 1932," uvádí se v ní.

Autor petice uznává neudržitelnost toho, že muži a ženy mají různý počet chodeckých závodů na OH a MS. "Chválíme IAAF za přijatá opatření pro odstranění této nerovnosti založené na pohlaví a za oslavu prvního oficiálního ženského světového rekordu na 50 kilometrů chůze," uvedl.

Petice požaduje, aby byl současný program závodů zachován do Her 2020 v Tokiu. Pracovní skupina složená z funkcionářů IAAF a MOV a zástupců sportovců by měla jednat o tom, jak to bude s chodeckými závody dál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články