Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Cestu do Japonska atleti zřejmě nezruší. Skupina ale prořídne, předpokládá Varhaník

Kvůli novému koronaviru bylo o rok odloženo halové mistrovství světa v atletice, které měl hostit Nan-ťingu. To pro sportovce znamená velké komplikace. Někdo chtěl usilovat o body do žebříčku důležité v olympijské kvalifikaci, jiný se marně připravoval měsíce na vrchol sezony, který se neuskuteční, a někomu to dělá čáru přes rozpočet v příštím roce, kdy je naplánované také halové mistrovství Evropy. A co bude se soustředěním v Japonsku?

zdroj: ISIFA/Rex Features

Od 3. do 10. března se měli atleti setkat na japonské Okinawě. Počítalo se s výpravou kolem třiceti až čtyřiceti lidí.

"Intenzivně to teď šéftrenér řeší," ujistil šéf české atletiky Libor Varhaník.

"Náš plán byl, abychom využili japonského prostředí před Nan-ťingem pro všechny, kteří budou nominováni na MS, plus pro ty, kteří budou mít zájem se připravit na olympijské hry. Teď ta skupina prořídne, předpokládám ale, že soustředění absolvujeme," dodal Varhaník.

Například česká koulařská jednička Tomáš Staněk mění plány. "To, co měl zaměřeno přímo na mistrovství světa, rozvolnil. Závodil v Düsseldorfu a tím nastartoval světovou halovou Tour," vysvětlil Varhaník.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Česká atletika řeší, co s odloženým halovým MS

Právě pro Staňka, který se ve středu představí jako jedna z hlavních hvězd na mítinku Czech Indoor Gala v Ostravě, bude problémem i termínová kolize dvou šampionátů v příštím roce. Náhradní termín pro mistrovství světa se bude hledat v březnu, přičemž už první březnový víkend v roce 2021 se koná ME v Toruni. Podle dohody by měl být rozestup mezi dvěma vrcholy čtrnáct dní.

"Dovedu si představit, že se z Toruně závodníci přesunou na aklimatizační kemp na asijský kontinent a pojedou další závody tam. To, jak to pro ně bude náročné, už je horší," podotkl šéftrenér české atletické reprezentace Jan Netscher.

"Jak jste v té vrcholné formě, každý takový přelet je hodně náročný, zvlášť pro nás velký. Možná si vybereme jeden vrchol a druhý vynecháme. Jestli to má být čtrnáct dní a v březnu, může to narušit venkovní přípravu. Zase pak letíme do Afriky a po hale je potřeba dát si aspoň čtrnáct dní volno, aby se člověk zase natěšil a namotivoval na léto. Tohle je složité, ale je to daleko," uvedl Staněk.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články