Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Čeští vícebojaři chtějí v Kladně splnit limity na OH

Víkendový vícebojařský mítink v Kladně by měl být v podání českých závodníků honbou za limity. Roman Šebrle, Adam Sebastian Helcelet a Eliška Klučinová potřebují splnit minimálně kritérium na mistrovství Evropy v Helsinkách, raději by však rovnou uspěli v boji o kvalifikaci na londýnské olympijské hry.

Roman Šebrle bude doufat v další medaili na OH
zdroj: Lidové noviny autor: Pavel Wellner

Z absolutní světové špičky do Kladna přijel Kazach Dmitrij Karpov. "Jestli se nedostaneme na Evropu, tak to můžeme rovnou skončit," řekl s trochou nadsázky Šebrle. K účasti na ME je třeba získat 7 800 bodů, mírnější kritérium na olympijské hry, s nímž může v Londýně startovat pouze jeden atlet, má hodnotu 7 950 bodů, limit A 8 200 bodů.

"Chtěli bychom udělat přísnější olympijský limit oba, abychom jeli do Londýna spolu," shodli se čeští vícebojaři. Šebrle i Helcelet zahájili sezonu před dvěma týdny na mítinku v Götzisu. Světový rekordman závod úmyslně nedokončil, Helcelet škobrtl na překážkách a nedoběhl.

"Uvidí se po první disciplíně. Pak budu vědět, jak jsem na tom. Ale mělo by to být lepší než před dvěma týdny," řekl Šebrle. "Hlavně nesmí foukat moc protivítr a pršet," doufal desetibojař a pochvaloval si, že mu zatím drží zdraví. Jeho největším soupeřem je Karpov, který letos v Desenzanu získal 8 172 bodů.

Osobní rekord za osmitisícovou hranici má ve startovní listině sedm vícebojařů, přijel i Jihoafričan Willem Coertzen, jehož maximum 8 244 bodů je z letošní sezony. Se všemi chce o svůj první osmitisícový výkon bojovat Helcelet. "Jsem typ závodníka, v Götzisu se to nepovedlo, tady by to snad mělo klapnout," řekl svěřenec Tomáše Dvořáka, reprezentačního kouče a spoluorganizátora závodu.

Klučinová k účasti na ME potřebuje získat 6 000 bodů, mírnější limit na OH je 5 950, přísnější kritérium 6 150. "V Götzisu se mi povedl první den, ale pak na mě padla únava. Trochu jsem přitrénovala, takže v Kladně už by to mělo být v pohodě," věřila česká rekordmanka. V Götzisu předvedla výkon 5 852 bodů. Soupeřkou jí budou Norka Ida Marcussenová či Francouzka Blandine Maisonnierová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články