Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čeští sprinteři v Ženevě znovu posunuli štafetový rekord

Sprinteři Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka a Dominik Záleský překonali letos podruhé český rekord ve štafetě na 4x100 m. Na mítinku v Ženevě zaběhli čas 38,62 sekundy a svůj měsíc starý výkon z Jokohamy vylepšili o patnáct setin.

Zdeněk Stromšík a Jan Veleba
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

V Ženevě reprezentanti nestačili pouze na nizozemskou štafetu Chris Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina a Taymir Burnet, která v tomto složení získala loni bronz na mistrovství Evropy v Berlíně. České kvarteto tehdy do finále neodstartovalo kvůli zranění Jana Veleby. Rekordní čas by na ME znamenal páté místo. Nizozemci zvítězili za 38,39.

Čeští sprinteři díky výkonu v Ženevě zvýšili své naděje na účast na podzimním mistrovství světa, kam se marně snažili kvalifikovat na květnovém mítinku World Relays v Jokohamě. Tam si zajistila start v Dauhá nejlepší desítka, česká čtveřice byla dvanáctá. Na šampionát se dostane ještě šest nejlepších štafet podle žebříčku.

Do letošního roku přitom celé generace českých sprinterů marně útočily na výkon české štafety z olympijských her v Mnichově. V roce 1972 vybojovali Jaroslav Matoušek, Juraj Demeč, Jiří Kynos a Luděk Bohman pod pěti kruhy čtvrté místo výkonem 38,82. Do května šlo o nejstarší dosud platný český atletický rekord v mistrovské disciplíně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články