Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Čeští atleti vyšli medailově naprázdno

Barcelona – Řada dnešních závodů evropského šampionátu v Barceloně měla české obsazení, přesto k bronzu Barbory Špotákové žádná medaile nepřibyla. Nejlepší český výsledek dne zaznamenal Jakub Holuša, který skončil ve finále běhu na 800 metrů pátý. K medaili mu chybělo 23 setin. Zvítězil Polák Marcin Lewandowski. Osmé místo vybojoval koulař Antonín Žalský. Výkonem 20,01 metru se dostal do užšího finále, ale už se nezlepšil. Neuspěli ani oštěpaři Vítězslav Veselý a Petr Frydrych, kteří se do užšího finále ani nedostali.

Veselý hodil 77,83 metru, Frydrych 77,30 a srovnali se za sebou na devátém a desátém místě. V boji o zlato měl favorizovaný Nor Andreas Thorkildsen hodně práce s Němcem Matthiasem De Zordem, výkonem 88,37 metru ho porazil jen o 56 centimetrů.

Josef Prorok doběhl ve finále na 400 metrů překážek šestý v osobním rekordu 49,68 sekundy. Zlato získal Brit David Greene (48,12). Sedmibojařka Eliška Klučinová sice po nevydařeném oštěpu přišla o možnost atakovat vlastní český rekord, nakonec se však posunula až na konečnou sedmou pozici. Kateřina Cachová byla sedmnáctá, první místo v závěrečné osmistovce uhájila Britka Jessica Ennisová.

Tyčkař Jan Kudlička skončil na mistrovství Evropy v Barceloně desátý. Ve finále překonal 560 cm, na výšce o pět centimetrů vyšší už neuspěl. Vítězný Francouz Renaud Lavillenie se pokoušel o 602 cm a dvakrát jen lehce shodil.

Koulařské zlato získal Bělorus Andrej Michněvič, který o jediný centimetr porazil olympijského vítěze Tomasze Majewského z Polska.

Diskaři i štafeta daleko od postupu

Už v dopoledním programu vypadli diskaři Libor Malina a Jan Marcell. Do finále nepostoupila ani česká štafeta v závodu na 4x400 metrů. Libor Malina při kvalifikaci vyhořel, skončil poslední. Prvním hodem dlouhým 53,64 zaostal téměř deset metrů za limitem, pak dvakrát přešlápl. Ve druhé kvalifikační skupině neuspěl ani Jan Marcell, který hodil 58,95 a obsadil celkově 23. místo. K postupu mu chyběly tři metry. Kvalifikaci vyhrál Němec Robert Harting, který hodil 66,93 metru.

Lucie Škrobáková nepostoupila do finále běhu na 100 metrů překážek. Ve svém semifinále skončila pátá, čas 13,10 jí k postupu mezi nejlepších osm nestačil.

Neuspěla ani ženská štafeta na 4x400 metrů, která nastoupila bez zklamané překážkářky Zuzany Hejnové. Kvarteto ve složení Jana Slaninová, Zuzana Bergrová, Jitka Bartoničková a Denisa Rosolová skončilo ve druhém rozběhu na předposledním šestém místě. K postupu mu chybělo téměř dvě a půl sekundy.

Přitom do štafety se vkládaly dokonce i medailové naděje. "Dostaly jsme 'kouř'. Nebylo to o fous," zhodnotila závod stroze Bergrová. Česká čtveřice přitom podala standardní výkon. "Nebylo to tak špatné, ale ostatní holky asi neměly v nohách tolik závodů," uvedla po doběhu Bergrová.

Do historie šampionátu se dnes zapsala padesátiletá sprinterka Merlene Otteyová, která se stala nejstarší účastnicí mistrovství Evropy. Jamajská rodačka se představila ve slovinské štafetě na 4x100 metrů, která obsadila v prvním rozběhu sedmé místo a do finále nepostoupila. Držitelka 29 medailí z velkých akcí Otteyová překonala věkový rekord Nicole Brakebuschové-Levequeové, která startovala na ME v roce 1998 v maratonu ve 47 letech.

Mistryní Evropy v maratonu se stala litevská běžkyně Živile Balčiunaiteová v čase 2:31:14. Druhou Rusku Nailju Julamanovovou porazila o minutu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články