Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Čeští atleti vyhráli ME družstev, čeká je superliga

Budapešť - Čeští atleti potvrdili roli favoritů a s přehledem vyhráli první ligu mistrovství Evropy družstev v Budapešti. Díky zisku 355,5 bodu postoupili do příštího ročníku superligy. Reprezentanti si o víkendu připsali osm dílčích vítězství, dnes vyhráli Denisa Rosolová dvoustovku, Michal Balner skok o tyči a štafeta žen závod na 4 x 400 metrů. Na druhém místě skončili s 323,5 bodu Švédové, do superligy postoupili i třetí Portugalci (295,5). Naopak do druhé ligy sestoupili Estonci a Litevci, jejichž místa zaujmou Švýcaři a Chorvati.

Český tým vedl hned od úvodní disciplíny a první místo za celý víkend neopustil. Nejlepším výkonem závodů v Budapešti byl sobotní hod oštěpem Barbory Špotákové, která vyhrála výkonem 67,63 metru.

Ještě v průběhu soboty počítal kouč reprezentace Tomáš Dvořák zisk po každé disciplíně, ale když po prvním dnu jeho svěřenci vedli o 38 bodů, v neděli už jen sledoval cestu k vítězství. "Takhle nějak jsem to měl spočítané, že by to mohlo dopadnout. Jsem samozřejmě spokojen, bylo to dobré," prohlásil.

Vypíchl český rekord Marcely Lustigové, skvělý výkony Rosolové na 200 metrů i její vítězný finiš v "dlouhé" štafetě, první a druhé místo Jakuba Holuši, výhru a limit na ME výškaře Jaroslava Báby a vítězství obou tyčkařů. "Nedařilo se úplně všem, ale nikdo to úplně extra nezkazil," prohlásil Dvořák.  

106282.jpg172999.jpg

Je mu ale jasné, že příští rok bude tým potřebovat vrhače a vytrvalce. "Tady nebyli úplně oporou, hlavně výkony," upozornil. "To budeme muset zlepšit, snad vylezou mladí," dodal. Chce také zlepšit zdravotní péči týmu, aby příští rok mohli závodit i letos lehce zranění překážkář Petr Svoboda a oštěpař Petr Frydrych.

Tým v Budapešti byl směsicí nastupujícího mládí se zkušenými atlety. "Už jsem zažil lepší partu při týmových závodech, ale je tu hodně lidí, kteří se vůbec neznají," vysvětlil Dvořák. "Omladina se ale do týmu vstřebá a starý odpadnou," usmál se. Závody mu ukázaly ambice na ME v Barceloně, kam má jistou letenku zatím 34 atletů. "Já myslím, že to bude dobré, šest medailí by mi stačilo," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články