Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čeští atleti vstupují do ME družstev, cílem je záchrana v superlize

Lille (Francie)/Praha - Udržení v superlize je hlavním úkolem českých atletů na mistrovství Evropy družstev, které se uskuteční od pátku do neděle ve francouzském Lille. Dva roky staré vítězství, které získali na domácí půdě v Čeboksarech, nebudou obhajovat suspendovaní Rusové. Superliga bude mít tak pouze jedenáct účastníků a vedle Rusů sestoupí jen dva další týmy. Přímé přenosy ze šampionátu nabídne živě ČT sport a web ctsport.cz v sobotu od 13:50 a v neděli od 14:35. 

Barbora Špotáková
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

To dává českému celku větší naději na záchranu, protože obvykle sestupovaly tři týmy a Rusové by za normálních okolností mezi kandidáty sestupu nepatřili. Od roku 2009, kdy se někdejší Evropský pohár proměnil na mistrovství Evropy družstev, čeští atleti pendlují mezi první ligou a superligou. Ještě nikdy se po postupu mezi elitu nedokázali udržet.

Dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková, která bude také letos jednou z opor týmu, si uvědomuje, že boj o záchranu nebude jednoduchý. "Doufám, že budeme úspěšní, ale evidentně to bude dost těžké. Ale zázraky se dějí, to už jsem zažila taky. Může přijít překvapení, podle tabulek se to nedá počítat," řekla pětatřicetiletá oštěpařka před odletem.

S výjimkou dvojnásobné mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzany Hejnové, která raději šetří bolavou achilovku, se česká reprezentace představí v plné síle. Mezi muži by měli mezi opory patřit oštěpař Jakub Vadlejch, koulař Tomáš Staněk nebo dálkař Radek Juška. Čtvrtkař Pavel Maslák poběží dvoustovku, kde na mistrovství republiky vylepšil český rekord.

Patnáctistovku poběží bronzový medailista z halového ME Filip Sasínek, Jakub Holuša nastoupí v závodě na 3000 metrů. Na historicky první vítězství v této týmové soutěži mohou na domácí půdě zaútočit Francouzi. Měli by se opírat mimo jiné o světového rekordmana ve skoku o tyči Renauda Lavillenieho nebo o bronzového olympijského medailistu z dvoustovky Christophea Lemaitrea. Před dvěma lety skončili Francouzi třetí.

Vedle Rusů je předčili také němečtí atleti, kteří v roce 2014 doma v Braunschweigu vyhráli. Němečtí vrhači budou o body bojovat také proti špičkovým českým atletům, olympijský vítěz v oštěpu Thomas Röhler se utká s Vadlejchem a dvojnásobného mistra světa ve vrhu koulí Davida Storla čeká souboj s nejlepším Evropanem této sezony Staňkem.

Silní budou také Poláci, kteří opanovali medailové pořadí na loňském mistrovství Evropy i letošním kontinentálním šampionátu v hale. Velký přísun bodů by jim měli zajistit kladiváři Anita Wlodarczyková a Pawel Fajdek, úřadující mistr světa v disku Piotr Malachowski nebo běžci na středních tratích Adam Kszczot a Marcin Lewandowski.

Poprvé je superliga ME družstev třídenní, protože se v pátek konají rozběhy hladkých i překážkových tratí do 400 metrů. Závodníci na devátém až jedenáctém místě už v sobotu soutěžit nebudou.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články