Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čeští atleti mají nové dresy. Hrubá a Staněk věří před ME v nárůst formy

Praha – Čeští atleti se představili v nových reprezentačních dresech. Poprvé je budou mít šanci otestovat na červencovém ME v Amsterdamu. Do nového se oblékli i výškařka Michaela Hrubá a koulař Tomáš Staněk. Oba se netají vysokými cíli, vždyť jejich výkony z poslední doby napovídají, že od medailí nemusejí být daleko.

"Sedí mi velice dobře a i ten materiál je velice příjemný," řekla o nových dresech Hrubá. "Když jsem si poprvé oblékl ty elasťáky, byly kompresní. Nebyl jsem na to úplně zvyklý. Docela jsem se lekl. Ale postupem času se to vytáhne a je to lepší. Teď už se cítím jako ve druhé kůži," doplnil Staněk.

Hrubá hned ve svém prvním startu v sezoně zdolala z polovičního rozběhu 193 centimetrů, tedy o šest centimetrů méně než je letošní světové maximum, a v evropských tabulkách jí nyní patří sedmé místo. Na mistrovství republiky atakovala 196 cm. "Doufám, že forma bude stále růst. Když skočím 196 cm, mohlo by to vyjít i na medaili (na ME)," podotkla.

Hrubá, osmnáctiletý supertalent české atletiky, nejprve jezdila na kole a plavala, pak přešla na atletiku a v roce 2014 získala na juniorském světovém šampionátu stříbrnou medaili. Nyní ji čeká další juniorský šampionát a kromě mistrovství Evropy i olympijské hry v Riu de Janeiro. "Musím se hodně koncentrovat. Přípravu musím uzpůsobit tak, aby síly byly na všechny akce," přiznala.

Čeští atleti mají nové dresy
zdroj: ČTK autor: Veronika Šimková

Magická meta dvou metrů je nadosah a přece tak daleko. "Myslím na ně, ale teď mám osobák 195 a těch pět centimetrů je ještě strašně daleko. Když jsem viděla pokusy na vyšších výškách, byly velice nadějné. Když udělám všechno v tom skoku správně, možná by to mohlo na olympiádě padnout. To by bylo neskutečné," prohlásila.

Tomáš Staněk je letos z českých koulařů nejlepší. Kvalifikoval se jak do Amsterdamu, tak do Ria. Přípravu mu ovšem zkomplikovalo zranění, a tak zatím nepředvádí výkony, se kterými by byl úplně spokojený. V posledních dnech už ale jeho forma začala růst. V Táboře na mistrovství republiky zaznamenal výkon 20 metrů a 39 centimetrů, a na blížící se vrcholy sezony by tak měl být připravený velice slušně.

Ve svém sportovním životě zažil i pozici lídra světových tabulek, na velkých akcích to však zatím moc nevycházelo. "V určitých okamžicích hrála roli i psychika. Ale je docela těžké trénovat na maximum a vydržet celou závodní sezonu zdravý, když potřebujete ještě přitrénovávat," popsal Staněk.

Nyní ho čeká před ME ještě intenzivní trénink. "Doufám, že se to ještě o půl metru zvedne, a to by na Evropě už mohlo být zajímavé," dodal Staněk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články