Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Čeští atleti chtějí zpět mezi elitu. Na ME družstev pojede silná sestava

Překážkář Petr Svoboda, dálkař Radek Juška, oštěpařka Nikola Ogrodníková, koulař Tomáš Staněk, stříbrná čtvrtkařská štafeta mužů z halového mistrovství Evropy, čtvrtkař Pavel Maslák, mílař Jakub Holuša, tyčkař Jan Kudlička, mílařka Kristiina Mäki a další. Čeští atleti pojedou na mistrovství Evropy družstev bojovat o postup z první ligy zpět mezi elitu v silné sestavě.

Dálkař Radek Juška
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Naše ambice je bojovat o postup, reálně však víme, že o dvě místa bude ve hře dalších pět, možná šest týmů. Oslabeními jsou absence Zuzany Hejnové a Marka Bárty. Jinak bychom ale měli odcestovat v nejsilnější možné sestavě," uvedl vedoucí sportovního oddělení Pavel Sluka, který po květnovém odchodu Jana Netschera plní roli reprezentačního šéftrenéra.

Dvojnásobná mistryně světa na 400 metrů překážek Hejnová doléčuje zraněná záda, kvůli nimž ještě nezahájila olympijskou sezonu. V týmu není ani nejlepší český oštěpař Jakub Vadlejch, který nezávodí od Zlaté tretry, kde potvrdil svou olympijskou účast. V oštěpu bude v Rumunsku hájit české barvy mistr světa z roku 2013 Vítězslav Veselý.

Svoboda se chce přiblížit Tokiu

Teprve čtvrtou účast na ME družstev nebo dřívějším evropském poháru bude mít šestatřicetiletý Svoboda. Ten na pondělní třetí místo na Odložilově memoriálu navázal ve středu druhou příčkou a časem 13,58 v Marseille. Na týmové reprezentační akci může udělat další krok k Tokiu.

"Je to pro mě ohromně důležitý závod směrem k olympiádě. Moje pozice se už díky tomuto týdnu zlepšuje. Chtěl bych běžet rychlý čas a samozřejmě také zabojovat o co nejlepší umístění a body pro tým," uvedl.

Hlavními soupeři českých atletů by měly být Švýcarsko, Nizozemsko, Bělorusko, Švédsko a Finsko. Dvanáctku prvoligových účastníků doplňují Belgie, Norsko, Řecko, Turecko, Estonsko a domácí Rumunsko. Původně mělo startovat třináct družstev, protože do první ligy bylo po odebrání pořadatelství superligy přeřazeno Bělorusko, ale v Kluži nebude Irsko. Jeho atleti by totiž po návratu domů museli kvůli koronavirovým opatřením na pět dní do karantény.

Nižší soutěže ME družstev včetně první ligy se uskuteční 19. a 20. června. Poprvé budou jindy než superliga, kterou na konci května vyhráli Poláci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články