Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Česko má bronz z atletického mistrovství světa, štafeta Jamajky diskvalifikována

Monako – Česká atletika získala dodatečně bronzovou medaili z letošního halového mistrovství světa v katarském Dauhá. Mezinárodní atletická federace IAAF totiž oficiálně diskvalifikovala původně třetí štafetu Jamajky za doping Bobby-Gaye Wilkinsové a na třetí místo se posunula česká štafeta čtvrtkařek ve složení Denisa Rosolová, Jitka Bartoničková, Zuzana Bergrová a Zuzana Hejnová.

Ilustrační foto

Česká čtveřice doběhla v závodě mezi pěti startujícími týmy o sekundu a 56 setin za Jamajkou, jejíž kvarteto vytvořilo časem 3:28,49 minuty národní rekord. Čtvrtkařky se tak postaraly o nejlepší český výsledek na šampionátu. Po diskvalifikaci Jamajky prohrály pouze se štafetami z USA a Ruska. 

Češky se mohou radovat z medailí proto, že IAAF od roku 2003 prosazuje ve štafetách pravidlo nulové tolerance. Doping jednoho z členů běžeckého kvarteta tak znamená diskvalifikaci celého týmu. Jednadvacetiletá Wilkinsová dostala v září dvouletý trest za zakázané látky, na něž byla pozitivně testována právě na šampionátu v Dauhá. Výsledek její zkoušky potvrdila i analýza kontrolního vzorku B.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články