Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Česká atletika připravila první velký projekt po pandemii, ocenil Coe

Slova chvály má na adresu české atletiky Sebastian Coe. Šéf Světové atletiky (WA) ocenil projekt Spolu na startu, který v pondělí souběžně na 173 místech odstartuje sezonu v Česku. Je to první podobná iniciativa národního svazu po zmírnění omezení, která byla po celém světě zavedena kvůli pandemii koronaviru. Přímý přenos sledujte v pondělí 1. 6. od 17:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Sebastian Coe
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Gillieron

Vedle tří závodů pro reprezentanty v Kladně, Plzni a Kolíně se uskuteční dalších 170 závodů pro atlety napříč disciplínami a věkovými kategoriemi. "Absolutně to podporuju. Je to první takhle velký formát po pandemii a první iniciativa, která vznikla v národním svazu. Je to pro další federace výzva, aby byly co nejodvážnější," řekl Coe.

Líbí se mu, jak tento projekt díky prezentaci na televizních obrazovkách i sociálních sítích spojí atlety s fanoušky. "Diváci chtějí sledovat závody. Viděli jsme to u našich 'zahradních výzev', na které jsme hrdí," připomněl Coe tyčkařské klání na dálku, které zorganizovala mezinárodní federace.

Zapojení dětí a mládeže do zahájení české atletické sezony rezonuje s podporou sportování a zdravého životního stylu široké veřejnosti, které se chce mezinárodní federace věnovat. Zdravý pohyb totiž podporuje imunitu.

Co také řekl Sebastian Coe v rozhovoru:

"Česká atletická federace předvedla skvělou práci se svým projektem Spolu na startu. Je to úžasný program. Je to taková velká lekce, kterou jsme dostali od této pandemie. Je to způsob, jak propojit atlety nejrůznějších výkonnostních kategorií s fanoušky."

"Když bude společnost zdravější, bude lépe odolávat nákazám, jako je tato. Pomáhají tomu i programy Pohybová gramotnost a Atletika pro rodinu, které má Český atletický svaz," doplnil Coe. Za klíčové považuje, aby se k této filozofii přiklonily vlády, protože bez politické síly nelze tuto strategii rozvíjet naplno.

"Chci, aby náš sport kladl důraz na právo mladých lidí mít sport ve svém životě. Chceme dostat více sportu do života mladých lidí po pandemii," řekl britský funkcionář.

Výzkumy podle něj ukázaly, že hodně lidí začalo v době karanténních opatření kvůli covidu-19 více sportovat. Věnovali se zejména běhu, který byl dostupný i v době uzavřených sportovišť.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články