Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Česká atletika pláče. Zemřela olympijská šampionka Dana Zátopková

Česká atletika přišla o svou legendu. Zemřela oštěpařka Dana Zátopková. Olympijské vítězce z Helsinek 1952 a bývalé světové rekordmance bylo 97 let. Vdova po slavném běžci Emilu Zátopkovi zesnula dnes ráno v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Dana Zátopková
zdroj: ČTK

"Byl jsem za ní naposledy v sobotu, kdy to ještě bylo možné. Dlouze jsme si povídali, psychicky byla úplně v pohodě, do poslední chvíle jí to pálilo, ale tělo jí přestalo sloužit," uvedl předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský.

I po devadesátce se Zátopková angažovala v olympijském hnutí. "Nikdy nezapomeneme. Byla to osobnost, která nám bude velmi chybět. Velice chytrá, zábavná a vtipná žena, kamarádka. Všechno v životě věnovala sportu a Emilovi. Nedá se slovy ani vyjádřit, jak nám bude scházet," vzpomínal Svojanovský.

"Paní Dana byla nejen vynikající sportovkyně, ale hlavně skvělý člověk. Byla vzorem pro generace olympioniků. Její odchod nás všechny velmi zarmoutil," doplnil předseda ČOV Jiří Kejval.

Rodačka z Fryštátu (dnes součást Karviné) vyrůstala na Slovácku, kde se závodně věnovala házené. V roce 1949 se dokonce v dresu Slovácké Slavie Uherské Hradiště stala mistryní republiky. To už ale byla podle svých slov zamilovaná do oštěpu, k němuž se během studií na vysoké škole dostala víceméně náhodou.

Dana a Emil Zátopkovi zazářili především na olympiádě v Helsinkách 1952. Emil ve finské metropoli během osmi dnů vyhrál běh na pět a deset kilometrů i maraton, což dosud nikdo jiný nedokázal. Jen pár minut po manželově triumfu na 5000 metrů Dana díky vydařenému prvnímu pokusu ovládla soutěž oštěpařek. 

O osm let později v Římě přidala Zátopková do rodinné sbírky ještě olympijské stříbro, mezitím vybojovala dva tituly mistryně Evropy. V roce 1958 vytvořila v 35 letech výkonem 55,73 metru světový rekord. Kariéru ukončila v roce 1962, poté pracovala jako trenérka mládeže a posléze i ústřední trenérka vrhačů.

Úzce spolupracovala s Mezinárodní atletickou federací, byla též členkou předsednictva Českého klubu olympioniků. V roce 1998 obdržela Olympijský řád, o 15 let později převzala Medaili Za Zásluhy. "Celý život jsem věnovala atletice, ať už jako závodnice, trenérka či funkcionářka. Takže si vlastně tu cenu asi zasloužím," řekla tehdy Zátopková.

Ráda sledovala i počínání svých oštěpařských nástupců. Pravidelně ji navštěvovala Barbora Špotáková, která za ní zavítala i před loňským mistrovstvím světa v Dauhá. "Setkání s ní je pro každého příjemné. Neskutečná energie. To je zajímavé, jak si se sedmadevadesátiletou ženskou můžete připadat, že to v tu chvíli v té místnosti žije, je v ní plno energie. Je to skvělé. Proto asi za ní chodí tolik návštěv," pochvalovala si Špotáková.

Manžela Emila přežila o téměř dvacet let. Oba se narodili 19. září 1922 a ve stejný den se také stali v Helsinkách olympijskými vítězi. Zátopková v podání herečky Marthy Issové je také spoluhrdinkou připravovaného filmu Zátopek režiséra Davida Ondříčka, který by měl mít premiéru letos v srpnu. Legendárního běžce ve snímku ztvárňuje Václav Neužil. 

Před čtyřmi lety se Zátopková dokázala zotavit i ze zlomeniny krčku stehenní kosti a následné operace. "Měla jsem zajímavý život. Měla jsem hodně práce, úspěchů, takže si nemůžu na nic stěžovat. Naopak. Jsem ráda, že můj život proběhl takovým zajímavým způsobem," prohlásila kdysi Zátopková.

Vizitka Dany Zátopkové:

Datum a místo narození: 19. září 1922, Fryštát
Datum a místo úmrtí: 13. března 2020, Praha 
Největší úspěchy: olympijská vítězka, dvojnásobná mistryně Evropy a světová rekordmanka v hodu oštěpem - OH (1-1-0): 1952 (Helsinky) - zlato; 1960 (Řím) - stříbro - ME (2-0-0): 1954 (Bern) a 1958 (Stockholm) - zlato - 
Ostatní: 13x mistryně republiky; 17x překonala národní rekord, třikrát evropský a jednou světový (55,73 m v roce 1958) 
Osobní rekord: 56,67 m (1958) 
Trenérská a funkcionářská kariéra: ústřední trenérka vrhů čs. atletického svazu (1964-80), členka ženské komise Mezinárodní atletické federace (1960-72), dlouholetá členka předsednictva Českého klubu olympioniků 
Ocenění: držitelka státní Medaile Za Zásluhy (2003), Olympijského řádu (1988) a Ceny Evropské atletické asociace (2009) za přínos k rozvoji atletiky 
Rodina: manžel Emil (1922-2000) byl slavným vytrvalcem a čtyřnásobným olympijským vítězem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články