Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Česká atletika je v dobré kondici, ujišťuje šéf svazu

Praha - Pět medailí, skvělé výkony, dobrý pocit. Předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník je přesvědčen, že česká atletika se po halovém mistrovství Evropy v Göteborgu nachází v dobré kondici. "Ukázalo se, že má svou sílu. Je to ale jen špička ledovce," upozornil Varhaník, podle něhož se nesmí usnout na vavřínech. Zvlášť před evropským šampionátem, který se bude konat za dva roky v Praze.

Pavel Maslák
zdroj: AP autor: Matt Dunham

Za letošním úspěchem reprezentace ve Švédsku stojí vedle píle atletů i dril jejich trenérů. Varhaník je rád, že se v posledních letech povedlo nastartovat širší základnu, z jejíž kvality bude atletika dále čerpat. "Především chci poděkovat atletům. Medaile jsou bezesporu jejich záležitostí, oni jsou ti, kteří musí výkon pod tíhou odpovědnosti prodat. Musíme se starat o to, aby celá struktura atletiky šla dál a abychom výsledky nejen ohájili, ale v Praze 2015 byli ještě lepší," uvedl v pořadu Na slovíčko.

Nadšený je zejména z výkonu Pavla Masláka. V hale v Göteborgu přidal k tomu loňskému z Helsinek další zlato a časem 45,66 sekundy navíc výrazně vylepšil český rekord. "Nevím, jak se to mohlo stát. Závodníci sice závodí dobře, ale kdyby nebyli tak dobří trenéři, nešlo by to. Měli jsme velké štěstí ve štafetě," řekl Maslák, který jako finišman dovedl štafetu k bronzu. Česko po úspěšném odvolání původně diskvalifikovaných Britů kleslo dočasně na čtvrtou příčku, ale český protiprotest byl úspěšný a diskvalifikace tak nakonec potkala Poláky.

Jiřina Svobodová-Ptáčníková
zdroj: Gettyimages autor: Mike Hewitt

Osminásobná mistryně Evorpy v hale Helena Fibingerová při sportovních výkonech mladých atletů prý "umírala" v hledišti. "Protože si tak strašně přeju, aby byla atletika úspěšná. Ale musím říct, že jak typově, tak z toho, co předvedli, to jsou závodníci, kteří mají zaděláno na velkou budoucnost. Ze všech výkonů našich atletů jsem byla nadšená," uvedla.

Podle Varhaníka je však stále co zlepšovat. "Medaile nám unikly o pověstný vlásek a bylo na ně. Unikly nám čtyři body v sedmiboji. Na kilometru je to asi metr a půl, což je nic. Hrozně mě to mrzí, protože Adam Helcelet na tu medaili měl," povzdechl si. "Po semifinále na 400 metrů určitě všichni čekali medaili od Zuzany Hejnové. Běžela famózně, udělala si veliký osobák a finále běžela o vteřinu pomaleji. Podobně tomu bylo i v tyči. Jiřina Ptáčníková skákala nejlíp ze všech technicky a prostě to na té konkrétní výšce neprodala, neměla štěstí," řekl předseda svazu.

Adam Sebastian Helcelet
zdroj: Getty Images autor: Michael Steele

Fibingerová by byla ráda, kdyby zájem o domácí atletiku ani v dalších letech nepolevoval. "Právě proto jsme usilovali o šampionát HME v roce 2015. Poslední akce byla u nás před 35 lety. To byl jeden z mých snů, aby tady někdy byla velká halová atletika. Tím, že tu bude, budeme to tak anoncovat. Máme tu hvězdy, vzory, každá doba je potřebuje. Šampionát může zapálit pár dětských atletických srdíček a budou to chtít také," sní Fibingerová. "Jsme země, která šampionáty umí a prostě je udělá," dodala manažerka Českého atletického svazu.

Před Varhaníkem, bývalým výškařem Tomášem Janků, jenž zahájil kariéru šéfa organizačního výboru, teď stojí hlavně spoustu práce. "Nebudu zastírat, že leckdy v Göteborgu, když jsem procházel, co nás čeká, mne trochu mrazilo. Není to snadné uspořádat takový šampionát. Nejdříve musíme vybudovat ekonomické podmínky k tomu, abychom jej udělali dobře. Máme určité zkušenosti z mládežnických kategorií, ale nyní nás čeká prestižní evropská událost. Byl bych rád, abychom otevřeli nové obzory k tomu, jak halovou atletiku prezentovat," řekl s tím, že dobré klima v české atletice by bylo dobré uchovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko...
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články