Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Česká atletická špička se chystá na domácí šampionát, zúčastní se Špotáková či Juška

Praha - Téměř všichni nejlepší čeští atleti se od pátku do neděle představí na domácím šampionátu v Třinci. O dvanáctý titul mistryně republiky bude usilovat světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. Závodit by měli také nedávní pokořitelé letitých českých rekordů, dálkař Radek Juška a koulař Tomáš Staněk. V netradičním prostředí na náměstí T. G. Masaryka se v pátek od 17 hodin o domácí tituly utkají tyčkaři.

Barbora Špotáková
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Dvojnásobná olympijská vítězka Špotáková v pondělí vyhrála Odložilův memoriál. "Na mistrovství republiky se těším jako každý rok, je to jeden z mých oblíbených závodů. Doufám, že vyjde v Třinci počasí a nebude tak ošklivo jako minule. Když jsem tam byla naposledy, tak jsem házela v průtrži mračen," uvedla. Na paty jí bude šlapat Nikola Ogrodníková, která si při Odložilově memoriálu vylepšila osobní rekord na 62,24 metru a zajistila si start na mistrovství světa.

Dobrý vstup do sezony se v Třinci pokusí potvrdit i tyčkař Jan Kudlička, jenž také triumfoval na Julisce. Potěšilo ho rozhodnutí organizátorů přesunout závod do centra města. "Myšlenka je to super. Nějaké zkušenosti s tím už máme a věřím, že pro diváky to bude atraktivnější. Vystřídat tlusťochy na náměstí je správný krok," poukázal Kudlička s úsměvem na fakt, že před rokem v Táboře vrhali v centru města koulaři.

Je nám líto, video expirovalo.
Na atletickém MČR v Třinci se představí téměř kompletní česká špička

"Tyčka je z hlediska diváka atraktivnější než koule," řekl. Ideální by však podle něj bylo, kdyby se tyčkaři představili na náměstí i na atletickém stadionu. "Tyčkařský sektor v Třinci je totiž podle mého nejlepší v republice. Nejlepší by tak bylo, kdybychom mohli skákat v pátek i v neděli. Dostat ale atletiku mezi lidi je fajn," uvedl Kudlička.

Po zklamání z loňského mistrovství republiky, kde třikrát přešlápl, se v dálkařském sektoru představí stříbrný medailista z halového ME 2015 Juška. V květnu při Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově výkonem 829 centimetrů překonal 29 let starý český rekord Milana Mikuláše.

Účast na MČR je pro české atlety podmínkou pro start na mistrovství světa. Omluvou může být jen zranění nebo zahraniční soustředění. Reprezentanti ale nemusejí závodit ve své hlavní disciplíně. Čtvrtkař Pavel Maslák a překážkářka Zuzana Hejnová se například chystají na dvoustovku. Ze zdravotních důvodů budou chybět překážkář Petr Svoboda nebo kladivář Lukáš Melich.

"O šampionát byl nebývalý zájem a v některých kategoriích dokonce nemohli být všichni připuštěni na start. Věříme, že o víkendu bude krásné atletické počasí, a troufám si říct, že diváci uvidí kvalitní výkony. Nasvědčují tomu výsledky v posledních týdnech," řekl reprezentační šéftrenér Tomáš Dvořák. Vedle titulů bude ve hře i nominace na červnové mistrovství Evropy družstev, atleti budou plnit i limity na šampionáty.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články