Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češi ovládají první ligu ME družstev v atletice

Budapešť - Boj o návrat do superligy mistrovství Evropy družstev je jasný cíl české výpravy. Čeští atleti za ním tvrdě jdou a po prvním dnu první ligy v Budapešti jasně vedou o 36,5 bodu před Portugalskem. Dílčí vítězství si připsalo pět reprezentantů, Marcela Lustigová navíc vytvořila nový český rekord v běhu na 3 000 metrů překážek časem 9:41,85 minuty a výškař Jaroslav Bába splnil limit na ME v Barceloně skokem přes 228 cm.

Marcela Lustigová se přiznala, že původně chtěla běžet hlavně na dobré umístění, ale nakonec využila rychlé tempo a národní maximum Michaely Mannové z roku 2003 vylepšila o 16 setin. "Je to o kousek, ale počítá se to," usmívala se Lustigová. Osobní rekord si vylepšila téměř o sekundu a půl. Krátce po závodu si prožila nervózní chvilky, neboť ji rozhodčí z druhého místa diskvalifikovali, ale po protestu opět do výsledků vrátili.

Skvělou formou se prezentovala oštěpařka Barbora Špotáková, která se vrátila ke své tradici výborných prvních hodů. Hned na úvod padl oštěp do vzdálenosti 67,63 m, což je její druhý nejdelší hod roku a třetí nejlepší výkon sezony. "Takhle nějak si představuju první hod," pochválila se Špotáková. "Ideální průběh. Dneska byly podmínky perfektní. Dalo se hodit daleko, škoda, že mě nikdo nevyhecoval," řekla olympijská vítězka. Hodila pouze první a poslední čtvrtý pokus.

 Výškař Jaroslav Bába splnil limit na ME v Barceloně  

Jaroslav Bába splnil limit jako čtyřiatřicátý český atlet, ale proti Švédovi Linusi Thörnbladovi neměl lehkou roli. Podle nových pravidel směl dnes v soutěži pouze třikrát shodit, což se mu stalo dvakrát na výšce 225 cm a jednou na 228 cm. V dalším pokusu ale byl úspěšný a Švéda díky limitu porazil. "Mám radost samozřejmě z limitu, ale chtěl jsem skočit přes 230. Vím, že na to mám," prohlásil Bába.

Trochu ho brzdil protivítr, kvůli kterému se nedokáže uvolnit a správně rozběhnout. "To mě trochu štvalo, trápil jsem se. Byla to trochu křeč," uvedl. "Ale aspoň jsem si to zase osahal. Hlavně že jsem získal plný počet bodů pro tým," radoval se. Koučoval ho reprezentační trenér Tomáš Dvořák. "Vidí hodně věcí, pomohlo mi to," řekl Bába.

Dílčí závody vyhrála i Hejnová, Ptáčníková a Holuša   

První dílčí vítězství týmu si hned v úvodní běžecké disciplíně dne připsala Zuzana Hejnová, která závod na 400 m překážek zvládla za 54,51 sekundy. Vyhrála s přehledem, třebaže ji pobolíval stehenní sval. "Takže jsem to neběžela úplně naplno, hlavně na vítězství," prohlásila česká rekordmanka. "Nakonec z toho je ještě slušný čas." Po jejím triumfu se český tým dostal do čela celkového pořadí a dosud ho neopustil.

Vyhrála také tyčkařka Jiřina Ptáčníková za 450 cm a Jakub Holuša s přehledem ovládl závod na 1 500 metrů. "Čekal jsem, že to bude pomalejší a na finiš, ale bylo to celkem rychlé," řekl. Závod měl zhruba patnáct minut zpoždění kvůli časovému skluzu. "Takže jsem byl na konci trochu zatuhlej, nejelo mi to zadarmo, ale pak nebyl problém zrychlit," dodal Holuša.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články