Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Bývalý předseda IAAF Diack dostal za korupci dvouletý nepodmíněný trest

Bývalý předseda mezinárodní atletické federace IAAF Lamine Diack dostal za korupci dva roky vězení nepodmíněně. Soud v Paříži mu dnes navíc uložil dvouletý podmínečný trest a pokutu půl milionu eur (přes 13 milionů korun).

Sedmaosmdesátiletý Senegalec byl potrestán za to, že za peníze kryl dopingové nálezy ruských atletů. Společně se svými komplici se tím podle obžaloby obohatil zhruba o 3,5 milionu eur.

Diack, který stál v čele světové atletiky šestnáct let do roku 2015, byl obžalován také z praní špinavých peněz. Tohoto obvinění ho soud zprostil. Žalobci pro Diacka požadovali čtyři roky vězení a pokutu půl milionu eur.

Někdejší dálkař a později člen Mezinárodního olympijského výboru byl obviněn, že od 23 ruských atletů přijal úplatky ve výši od 100 000 do 600 000 eur, aby skryl jejich dopingové prohřešky a umožnil jim závodit na olympijských hrách v Londýně v roce 2012 a na mistrovství světa v Moskvě o rok později.

"Ty peníze byly vyplaceny výměnou za plnou ochranu," uvedla soudkyně Rose-Marie Hunaultová. Podle ní tento systém umožňoval atletům, kteří měli být potrestáni, se jednoduše a zcela sankcím vyhnout.

Diack dříve před soudem přiznal, že odkládal disciplinární řízení s ruskými dopingovými hříšníky, ale tvrdil, že žádné úplatky za to nevzal. Jenom prý chránil IAAF, která byla ekonomicky závislá na ruských sponzorech.

Soud potrestal i dalších pět obviněných včetně Diackova syna. Papa Massata Diack, který pracoval jako marketingový poradce IAAF, podle soudu převedl 15 milionů dolarů za televizní práva a další obchodní transakce na účty svých firem. Soud ho poslal na pět let do vězení a uložil mu pokutu jeden milion eur. Diack mladší se k pařížskému soudu nedostavil. Pobývá v Senegalu, který ho odmítl vydat. Tvrdí, že díky své práci pro IAAF si vydělal legálně deset milionů dolarů.

Dva roky vězení s podmínkou a pokutu 140 000 eur dostal bývalý ředitel antidopingového programu IAAF Gabriel Dollé. Bývalý Diackův právník v atletické federaci Habib Cissé byl odsouzen k třem letům vězení, z toho ke dvěma podmínečně. K tomu má zaplatit pokutu 100 000 eur.

Za účast v korupční kauze byli potrestáni i někdejší šéf ruské atletiky Valentin Balachničev a bývalý reprezentační trenér Alexej Melnikov, kteří dostali tři, respektive dva roky vězení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články