Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Být opatrnější. Sezona je ohromně dlouhá a já nechci tolik závodit, říká Vadlejch

Jakub Vadlejch se poprvé v ostrém závodě představí již na Diamantové lize v Šanghaji (18. května). Český oštěpař však chce být letos se závodní účastí opatrnější než v minulosti. Problémy se zády už sice nejsou tak výrazné, Vadlejch si je však vědom, že letošní sezona bude extrémně dlouhá a vyvrcholí až na přelomu září a října mistrovstvím světa v Dauhá.

Jakub Vadlejch
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Osmadvacetiletý vicemistr světa z roku 2017 před soustředěním v Jihoafrické republice docházel k fyzioterapeutovi Pavlu Kolářovi a pak samostatně cvičil i přímo v Africe. "Loni jsem záda cítil, už když jsem přijížděl do Afriky. Teď jsou tak na deseti procentech té loňské bolesti. Myslím ale, že mě budou zlobit celý život. To je daň za tu naši disciplínu," řekl.

Loni vlétl do sezony ve velkém stylu, na začátku června hodil na Odložilově memoriálu za 89 metrů a zdálo se být jen otázkou času, kdy poprvé v životě překoná devadesátku. Pak ho ale tělo zradilo a na ME skončil až osmý. Teď chce k tréninku i k plánování závodního programu přistupovat jinak.

"Dal jsem si předsevzetí, že musím trochu víc přemýšlet. Myslím, že letos budu opatrnější, budu víc poslouchat svoje tělo," řekl. Tentokrát při soustřední v JAR nezávodil. "Ta sezona je letos ohromně dlouhá. Tohle se celé posouvalo," uvedl. A závodní program hodlá plánovat obezřetně i dál. Měl by absolvovat všechny mítinky Diamantové ligy a Zlatou tretru.

"Nechci namlátit čtyři závody během deseti dnů. Nechce se mi jít patnáct závodů, budu muset přemýšlet. Kvůli délce té sezony se tam bude muset dát nějaká tréninková injekce," plánoval. Po Diamantové lize v Šanghaji ještě zůstane v Číně na mítink v Nan-ťingu, který je na programu 21. května.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

"Nechci nic zakřiknout. Pokud budu házet technicky tak jako na soustředění v Africe nebo i po návratu, tak to bude zajímavé. Nechci říkat metry, protože mě všichni už dlouhou dobou komandujou s určitou vzdáleností. Ta maličkost nemusí udělat 30 cm, ale čtyři metry. Když se povede technický hod, tak oštěp odletí. Takovýhle vysněný hod si stále přeju," svěřil se.

Trenér Jan Železný byl spokojený s tím, jak si Vadlejch i ostatní jeho svěřenci v Africe vedli. Vrátili se před týdnem. "V oštěpu je ostrý limit na olympijské hry 85 metrů. To je náš cíl. Chtěl bych, aby ho překonalo co nejvíce závodníků z mé skupiny," řekl. Vedle Vadlejcha bude v Číně závodit i bronzový medailista z MS Petr Frydrych.

Vadlejch o olympijském limitu nepřemýšlí. "Metry nebo nějaké mety jsou podle mě svazující prvek. Chci se utkat se soupeři a hodit co nejdál. Vím, že když předvedu to maximum, tak by olympijský limit neměl být problém," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články