Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Byla to krásná zlatá tečka na konec sezony, řekla Manuel a plánuje dovolenou

Česká čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel ziskem juniorského světového zlata uzavřela životní sezonu. Čtvrtá žena seniorského mistrovství Evropy a semifinalistka olympijských her v Paříži teď plánuje dovolenou. Po příletu z atletického mistrovství světa juniorů v Limě ukázala zlatou medaili a zhodnotila sezonu.

Lurdes Gloria Manuel
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Závodní rok Manuel zahájila už na začátku května na štafetovém mítinku World Relays na Bahamách. Na konci května se na Zlaté tretře časem 50,59 sekundy dostala na čtvrté místo českých historických tabulek a stala se aktuální domácí jedničkou v této disciplíně. Na kontinentálním šampionátu v Římě osobní rekord zlepšila o dalších sedm setin a skončila těsně za medailí. V Paříži při olympijském debutu postoupila do semifinále.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Juniorští atleti se vrátili se šesti medailemi, nejvíc ze států Evropy

"Myslím si, že jsem si splnila svoje cíle, co jsem si tak v duchu určila. Některé závody vyšly i nad očekávání. Jako třeba mistrovství Evropy v Římě nebo i olympiáda, kde jsem se dostala do semifinále. To už byl takový závod za odměnu, jsem ráda, že se mi z něj podařilo ještě něco vydolovat," zhodnotila uplynulý rok devatenáctiletá atletka.

Po náročném programu na vrcholných akcích dospělých sebrala síly i na globální šampionát své kategorie. "Myslím si, že mi pomohlo trochu přitrénování a motivace. Byla jsem hodně namotivovaná, že bych chtěla ještě medaili. Jsem ráda, že to vyšlo," pochvalovala si.

Překvapil ji ohromný náskok 69 setin, s jakým finále na juniorském MS vyhrála. Po triumfu na ní nebyly emoce příliš znát. "Myslím, že únava vzala navrch. Vnitřně jsme se radovala, akorát to nebylo tolik poznat. Myslím, že to byla krásná zlatá tečka na konec sezony," řekla běžkyně z Tábora.

Na jejím domácím stadionu se o víkendu uskuteční mistrovství republiky atletických družstev, ale tam už závodit nebude. Bude tam mít jen autogramiádu. A pak vyrazí na dovolenou. "Ale ještě přemýšlím kam. Něco bych si chtěla na pár dní naplánovat, zřejmě to bude na poslední chvíli," poznamenala studentka obchodní akademie.

Na začátku maturitního ročníku má ještě ve škole povolenou krátkou absenci. Na jaře by ráda odmaturovala. A současné atletické úspěchy jsou pro ni velkou motivací do další práce na sportovní kariéře. "Takže doufám, že třeba když přijdou nějaké horší chvilky, kdy si řeknu, že se mi úplně nechce na trénink, tak si vzpomenu na to, jak jsem se cítila po všech závodech, a myslím si, že tohle mě nakopne k tomu, abych zase šla a něco se sebou dělala," uvedla Manuel.

Uvědomuje si, že na úrovni, kam se dostala, je další zlepšování náročné. "Teď už je to v té fázi, kdy si to budu muset vydřít na tréninku. Co neodpracuju, to v závodě neukážu. Už to bude více o detailech, více o hledání menších chyb a zlepšování se," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články