Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Bude Bolt potřetí třikrát zlatý? Startuje atletické MS

Tegu (Korea) - Přestože mistrovství světa v atletice v korejském Tegu může od soboty nabídnout plno velkých taháků, stejně jako na minulém šampionátu v Berlíně všechny zastíní Usain Bolt. Jamajský fenomén bude opět útočit na tři zlaté medaile, které před Berlínem vybojoval i na olympijských hrách v Pekingu 2008. Tentokrát se však nejspíš diváci světových rekordů nedočkají, Boltovi jde především o tituly. O rozšíření české a československé bilance 14 zlatých, osmi stříbrných a šesti bronzových medailí bude na nejsledovanější sportovní akci letošního roku usilovat 21 reprezentantů. Přímé přenosy nabídne ČT4 a web Sportzive.cz. První z nich začíná už dnes v noci v 1:50.

"Světové rekordy mohou být překonány, ale zlaté medaile jsou navždy," prohlásil Bolt v Tegu. Pokud by se mu to podařilo, dosáhl by na "golden triple", třetí zlato v každé ze svých disciplín na třetí vrcholné akci za sebou. Ve 25 letech by se Jamajčan mohl definitivně stát legendou, byť on sám se chce za legendu považovat až po případném trojnásobném zlatém úspěchu příští rok po olympiádě v Londýně.

Na titul na stometrové trati zaútočí Bolt hned tento víkend, kdy šampionát začne. Ve čtvrtek mu ubyl další velký soupeř po odhlášení zraněného krajana Asafy Powella, nejrychlejšího muže sezony, na dvojnásobné trati nejspíš Bolt vážného vyzyvatele mít nebude. Ve štafetě na 4x100 metrů se nyní čeká, zda se Powell stihne uzdravit alespoň do závěru šampionátu.

O historicky první double na MS na tratích 200 a 400 metrů se bude pokoušet Američanka Allyson Felixová, která bude zároveň útočit na čtvrté zlato na MS na dvoustovce za sebou. Navíc může vyhrát i sprinterskou štafetu. "Jsem si jista, že to bude extrémně náročné, ale já jsem připravena tuto výzvu podstoupit," prohlásila Američanka.

Bekele si může připsat páté vítězství v řadě

Čtyři tituly na jedné trati za sebou jsou samy o sobě skvělým úspěchem, ale Kenenisa Bekele z Etiopie se bude pokoušet i o páté vítězství na MS v řadě na 10 000 metrů, byť tuto trať už dva roky při závodech neběžel. Pátým titulem by překonal krajana Haileho Gebrselassieho, považovaného za nejlepšího vytrvalce světové historie. Ani pět titulů v jedné disciplíně za sebou přesto není rekordem: Šestkrát triumfoval na MS ve skoku o tyči Sergej Bubka.

V tyčkařském sektoru se chce vrátit na výsluní Ruska Jelena Isinbajevová, která na minulém MS v Berlíně neskočila základ a loni dokonce nezávodila vůbec. Rusové hodlají i s její pomocí opět zaútočit na špici, v Berlíně skončili v medailové bilanci až čtvrtí za USA, Jamajkou a Keňou.

Šampionát v Tegu už nyní vstoupil do historie, neboť mezi zdravými atlety se poprvé v historii představí také tělesně postižený sportovec. Jihoafričan Oscar Pistorius si startem na MS v závodu na 400 metrů plní polovinu svého snu, který by chtěl dovršit příští rok na OH v Londýně, kam se už kvalifikoval.

Čeští atleti budou spoléhat zejména na oštěpařku Barboru Špotákovou, která je v dobré formě a chce útočit na zlatou medaili. Cenný kov je snem i druhé ženy letošních světových tabulek na 400 metrů překážek Zuzany Hejnové. Český tým má ještě několik dalších finálových adeptů s nadějí na přední umístění - těmi jsou výškař Jaroslav Bába, oštěpaři Petr Frydrych a Vítězslav Veselý, tyčkař Jan Kudlička, diskaři Jan Marcell a Věra Cechlová nebo čtyřstovkařka Denisa Rosolová.

Atleti se mohou těšit na to, že budou soutěžit před téměř zaplněným stadionem. Pořadatelé se dnes pochlubili, že už prodali 97 procent vstupenek. "Takové vytížení stadionu v historii mistrovství světa ještě nebylo," uvedl jeden z prezidentů organizačního výboru Čo He-njong.

Program atletického MS je zbrusu nový

Program letošního mistrovství je hodně odlišný od minulých šampionátů a byl vměstnán do devíti soutěžních dnů, z nichž jeden bude vyhrazen pouze závodu v chůzi žen na 20 kilometrů. Nově se budou v Tegu konat kvalifikace na sprinterských tratích pro slabší závodníky, první kolo tak nemusí běžet například Usain Bolt.

Soubory ke stažení:

Každý den s výjimkou zahajovacího bude večerní maximálně tříhodinový blok s nejvíce šesti finálovými závody. Nově bude hned první den patřit desetibojařům a poběží se například i rozběhy na mužské stovce. V jednotlivých disciplínách se bude bojovat maximálně ve třech kvalifikačních kolech. Nejkratší sprinty a překážkové běhy budou mít semifinále a finále v jednom večerním bloku. "Snažíme se, aby byl program kompaktnější a více vzrušující," vysvětlil soutěžní ředitel mezinárodní atletické federace Paul Hardy.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v atletice 2011
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články