Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Broersenová a Whiting jsou halovými mistry světa, Maslák je ve finále

Sopoty – Pětibojařka Nadine Broersenová z Nizozemska a americký koulař Ryan Whiting jsou halovými mistry světa. Oba v polských Sopotech ovládli finálové disciplíny prvního soutěžního dne. Broersenová vytvořila národní rekord a letošní světové maximum součtem 4 830 bodů, Whiting vyhrál výkonem 22,05 metru. Denisa Rosolová upadla v cílové rovince semifinálového závodu v běhu na 400 metrů a nepostoupila do finále. Tam naopak postoupil Pavel Maslák. Mistr Evropy s přehledem vyhrál semifinále v čase 45,79 s. 

Ryan Whiting
zdroj: ČT sport

Broersenová je trochu překvapivou vítězkou. O 62 bodů porazila Kanaďanku Brianne Theisenovou-Eatonovou, manželku světového rekordmana v sedmiboji i desetiboji Ashtona Eatona, který v Sopotech vévodí závodu mužů a není bez šancí zaútočit na světový rekord. Na ten po skoku vysokém ztrácí bod. Theisenová-Eatonová se o útok na zlato připravila nepovedenou dálkou, v níž dvakrát přešlápla a ve třetím pokusu se zachraňovala.

Whiting vyhrál kvalitní závod koulařů čtvrtým pokusem, kterým o 26 centimetrů porazil do té doby vedoucího Němce Davida Storla. Třetí místo vybojoval Novozélanďan Tomas Walsh (21,26), který odsunul na čtvrté místo domácího dvojnásobného olympijského vítěze Tomasze Majewského (21,04). Z dopolední kvalifikace nepostoupil do závodu Tomáš Staněk (20,06).

Nadine Broersenová
zdroj: ČTK/AP

Maslák potvrdil na halovém MS jako nejrychlejší semifinalista medailové ambice, finále v Sopotech poběží také mílař Jakub Holuša a osmistovkařka Lenka Masná. Naděje Rosolové ukončil v semifinále závodu na 400 metrů pád cizím zaviněním v cílové rovince, v kvalifikaci byl vyřazen koulař Tomáš Staněk.

Čtvrtkaři museli absolvovat dva závody a Maslák i Rosolová zvládli úvodní rozběhy. Mistr Evropy postoupil z druhého místa časem 46,01, Rosolová svůj běh vyhrála. Ve večerních semifinále pak oba zažili zcela opačné pocity. Zatímco Maslák suverénně vyhrál a zadrženě zaběhl nejlepší čas dne 45,79, Rosolová na začátku cílové roviny na postupové pozici zakopla a závod pro ni skončil tvrdým pádem.

Maslák nedal soupeřům šanci. Přesně podle plánu seběhl jako první, pozici si hlídal až do cíle a potvrdil ambice bojovat o halový titul. "Byl jsem trochu překvapený, nevím, co se za mnou dělo, ale všichni běželi nějak pomalu. Já se cítím dobře," prohlásil Maslák.

Semifinále závodu na 400 metrů žen
zdroj: ČTK/AP

Rosolová v rozběhu předvedla svůj nejlepší letošní výkon 52,37 a dělala si zálusk na finále; obzvlášť, když do semifinále nenastoupila jedna z favoritek Regina Georgeová z Nigérie. Jenže zhruba 50 metrů před cílem Rosolovou zezadu podkopla Nizozemka Lisanne DeWitteová. Ta původně do finále postoupila jako třetí, ale později byla po protestu Američanek diskvalifikována. Na vyřazení Rosolové to ale nic nezměnilo.

Na delších tratích se postupovalo z rozběhů přímo do finále. Holuša se do něj probojoval díky závěrečnému finiši, v němž porazil časem 3:47,20 minuty o dvě setiny Mekonnena Gebremehdina z Etiopie, obhájce bronzové medaile z Istanbulu 2012. "Věděl jsem, že si musím vybojovat postupovou pozici. Kdybych se nechal zavřít, neměl bych šanci na postup. Jsem připraven na finálový spravedlivý rychlý běh i na taktický šťouchací," pousmál se stříbrný medailista z osmistovky v Istanbulu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z pátečního dopoledne na HMS
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články