Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Brno hostí mistrovství ČR. Účastní se i Hejnová či Špotáková, půjde o rekordy a limity

Začíná atletické mistrovství republiky, kde se bude závodit nejen o tituly, ale také o splnění nominačních požadavků na mistrovství světa v Dauhá. K tahákům budou patřit oštěpařské soutěže, souboje na mužské osmistovce a patnáctistovce nebo duel Zuzany Hejnové s Ladou Vondrovou na hladké čtvrtce. Zajímavostí bude ženská výška na náměstí Svobody. V sobotu od 16:00 můžete sledovat program republikového šampionátu živě na ctsport.cz.

Sport
zdroj: ČT4

V oštěpařském sektoru se odehraje další souboj aktuální české jedničky Nikoly Ogrodníkové a světové rekordmanky Barbory Špotákové, která se vrací po druhé mateřské pauze. Do týmu pro mistrovství světa by se k nim ráda připojila Irena Šedivá, která už letos hodila za 60 metrů, ale požadovaných 61,50 zatím nepřekonala.

Budou závodit také všichni čtyři elitní čeští oštěpaři, z nichž má světový šampionát jistý jen úřadující vicemistr světa Jakub Vadlejch. Bronzový medailista z MS 2017 Petr Frydrych, někdejší šampion Vítězslav Veselý i Jaroslav Jílek budou usilovat o kvalifikačních 83 metrů.

Nejúspěšnější českou atletkou v Diamantové lize je letos překážkářka Hejnová, která ale pro mistrovství republiky zvolila hladkou čtvrtku. Utká se s čerstvou stříbrnou medailistkou na ME do 22 let Vondrovou, vedoucí ženou domácích tabulek.

Barbora Špotáková
zdroj: ČT Sport

"Těším se na změnu a zároveň jsem zvědavá na svůj výkon. Je to pro mě výzva. Spokojena budu hlavně s dobrým pocitem. Nemám v hlavě žádný konkrétní čas. Na souboj s Ladou se moc těším. Jsem vždy ráda, když mám s kým závodit," uvedla Hejnová v tiskové zprávě svazu.

Vondrová si letos zlepšila osobní rekord na 52,13 a věří, že ho v Brně bude atakovat. "Po mistrovství Evropy jsem si trošku odpočinula a pak potrénovala. Osobákovou formu mám," řekla. Pro účast na MS by musela zaběhnout čtvrtku za 51,80.

Na další kvalitní výkon na mistrovství si věří také koulař Tomáš Staněk, jehož dva roky starý rekord šampionátu má hodnotu 21,61. "Momentálně jsem na soustředění v Ostravě, tak doufám, že se s mistrovským závodem opět poperu a potěším diváky nějakým kvalitním výkonem," poznamenal.

Program atletického MČR

Většina disciplín se uskuteční v areálu Vysokého učení technického Pod Palackého vrchem. Páteční program začne v 11:30, v sobotu se bude závodit od 13:30. Nezvyklé kulisy bude mít ženská výška s brněnskou rodačkou Michaelou Hrubou, soutěž se uskuteční v pátek od 18:45 v centru města.

Na stovce se utkají současný a bývalý český rekordman Zdeněk Stromšík a Jan Veleba, kterým bude chtít konkurovat finalista univerziády Dominik Záleský. O limit v dálce se bude pokoušet český rekordman Radek Juška.

Půlka bude duelem Filipa Šnejdra a Lukáše Hodbodě, na patnáctistovce si to o titul rozdají Jakub Holuša s Filipem Sasínkem. Dva souboje generací budou k vidění v tyčkařském sektoru. Zkušená Romana Maláčová se utká se stříbrnou medailistkou z ME do 22 let Amálií Švábíkovou a český rekordman Jan Kudlička bude odrážet nápor talentovaného Matěje Ščerby.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články