Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bostonský maraton se po nucené odmlce vrátil. Nezvyklý podzimní ročník vyhráli Keňané

Nikoliv v dubnu na Den patriotů, nýbrž v říjnovém termínu se letos konal slavný Bostonský maraton. Jeho 125. ročník, který loni kvůli pandemii poprvé v historii neproběhl a tento rok musel být přesunut na podzim, vyhráli keňstí vytrvalci Benson Kipruto (2:09:51) a Diana Kipyogeiová (2:24:45). Hrdinou závodu byl domácí CJ Albertson, který předvedl více než 30kilometrový sólový běh.

Benson Kipruto a Diana Kipyogeiová
zdroj: ČTK/AP autor: Winslow Townson

Trvalo to 910 dnů, než se znovu uskutečnil slavný Bostonský maraton. Závod, který podobně jako klání Běchovice-Praha oslavil 125. ročník, si v loňském roce kvůli koronaviru poprvé musel vybrat pauzu a nyní se netradičně konal nikoliv v dubnu, nýbrž v říjnu. Nezvyklý ovšem nebyl jen termín, ale i průběh závodu, alespoň tedy toho mužského.

Do vedení se totiž hned na prvním kilometru (či spíše míli) vydal domácí CJ Albertson. V den svých osmadvacátých narozenin se světový rekordman na 50 kilometrů na dráze hnal dopředu a v polovině trati, kterou zaběhl za hodinu, čtyři minuty a osm sekund, měl náskok dvou a čtvrt minuty na skupinu pronásledovatelů. Rozhodně ne scénář, se kterým by se dopředu počítalo.

Je nám líto, video expirovalo.
Kipruto a Kipyogeiová vyhráli maraton v Bostonu

Albertson sice postupně zpomaloval, pořád si ale držel něco z náskoku a dokonce měl ještě dost energie na to, aby rukama vyzýval přihlížející diváky k povzbuzování. Jeho pronásledovatelé, mezi nimiž už další Američané scházeli a kde naopak nechyběl dvojnásobný vítěz Lelisa Desisa, se však blížili. 

Zlomené maratonské srdce

Albertsonova vláda nad závodem skončila po 32 kilometrech v kopcích v Newtonu, z nichž nejznámější nese bolestné jméno Heartbreak Hill. Favoritům se vyplatila trpělivost - nyní před nimi bylo už jen deset kilometrů na cílovou Boylston Street v Bostonu. Čtrnáctičlennou čelní skupinu vedl vítěz čtyři roky starého ročníku Geoffrey Kirui.

Neplatilo to však dlouho, neboť na sedmatřicátém kilometru přišel útok Keňana Bensona Kipruta. Letošní vítěz Pražského maratonu, který se konal na specifických okruzích v srdci hlavního města, spěchal k cíli a jeho tempo okolo tří minut na kilometr (míli číslo 24 dokonce zaběhl tempem 2:44 min/km) nedokázal nikdo akceptovat.

Kipruto nakonec do cíle na Boylstonské ulici dorazil v čase 2:09:51, necelých padesát vteřin před trojicí pronásledovatelů, kteří bojovali o druhé (nakonec Lemi Berhanu) a třetí (Jemal Yimer) místo. Hrdina závodu CJ Albertson dorazil o dvě minuty zpět jako druhý nejlepší Američan na desátém místě.

Benson Kipruto
zdroj: ČTK/AP autor: Winslow Townson

Kipyogeiová odrazila závěrečný tlak veteránky Kiplagatové

Závod žen se odvíjel tradičněji a postupným vyřazováním se zformovala skupina těch nejrychlejších běžkyň, v níž Spojené státy překvapivě neměly své hlavní hvězdy: Jordan Hasayovou a vítězku ročníku 2018 Des Lindenovou. Domácí barvy namísto nich hájila Nell Rojasová.

Ani ona ale v Newton Hills nezachytila nástup Diany Kipyogeiové. Keňská vytrvalkyně podobně jako její krajan Kipruto vyrazila sólo, ovšem jeden podstatný rozdíl tu byl: přidat se k ní totiž postupně dokázal soupeřka z Etiopie Netsanet Gudetaová. Etiopanka ale tempo vydržela jen chvíli, poté znovu odpadla a vítězství Kipyogeiové už nestálo nic v cestě.

I když tak úplně to neplatilo, neboť zezadu se začínala blížit 41letá Edna Kiplagatová. Ta už předběhla druhou Gudetaovou a na Kipyogeiovou už jí nescházela ani půlminuta. Svůj náskok si však už Diana Kipyogeiová (2:24:45) uhlídala a je novou vítězkou Bostonského maratonu. Keňa tím ovládla obě běžecké kategorie nejslavnějšího maratonu světa.

Bostonský maraton:

Muži: 1. Kipruto (Keňa) 2:09:51, 2. Berhanu 2:10:37, 3. Yimer 2:10:38, 4. Ayana (všichni Et.) 2:10:47, 5. Barsoton (Keňa) 2:11:11, 6. Teshager (Et.) 2:11:16.

Ženy: 1. Kipyogeiová 2:24:45, 2. Kiplagatová 2:25:09, 3. Ngugiová 2:25:20, 4. Ngigeová (všechny Keňa) 2:25:32, 5. Gudetaová (Et.) 2:26:09, 6. Rojasová (USA) 2:27:12.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články