Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Bonbonek před koncem kariéry. Svobodovi táhne na čtyřicítku, ale cítí se být stále konkurenceschopný

V devětatřiceti letech ho čeká další z návratů na velkou scénu. Na halové mistrovství světa v atletice se chystá také překážkář Petr Svoboda. Jeho kariéru brzdila celá řada zranění, teď vyhlíží další potlesk za dobrý výkon. Přímé přenosy nabídne od pátku do neděle ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus.

Svoboda absolvoval svůj první velký seniorský šampionát ještě jako vícebojař v roce 2005. Tehdy se při šedesátce zranil a závod nedokončil. Zdravotní problémy ho pak limitovaly celou kariéru, ale pokaždé se vrátil. Ve středu odcestuje na svou sedmnáctou reprezentační akci.

"K mému vrcholu kariéry je to bonbonek těsně před koncem, že tělo je furt konkurenceschopné a že i člověk ve čtyřiceti se nemusí bát si dávat cíle," pronesl Svoboda.

Na nedávném republikovém šampionátu v Ostravě po roční pauze znovu získal domácí titul, ale po nemoci se hodně bál dalšího zranění.

"Ta nemoc před mistráky byla jak přes kopírák, co se stalo vloni, kdy jsem se natrhl. Letos jsem musel vyběhnout, takový byl požadavek svazu, naprosto rozumný asi, abych prokázal, že doběhnu do cíle. Ale je strašné běžet závod na 70 procent a se strachem, aby se neopakovala minulost. Protože při nemoci je tělo stonásobně náchylnější a všechno se násobí," svěřil se.

Petr Svoboda:

"Svět letos běhá neuvěřitelně rychlé časy, až abnormálně. Podle mě jsou to nejlepší časy v historii atletiky. Jsem rád, že můžu být součástí takové elity."

V posledních dnech se zase dostal do formy. "Síla šla nahoru. Spíš už jsem měl, jak Jarda Bába (někdejší výškař, v současnosti trenér – pozn. red.) říkal, krokodýlí trénink. Už jsem čekal na formu a dnes jsem absolvoval poslední překážky. Ty dopadly dobře," přiblížil Svoboda.

"Když do toho šlápnu, může tam být čas pod 7,60. A čas kolem 7,60 klidně může být do dvanáctého místa," přemítal.

V letošní sezoně se běhá velmi rychle, deset účastníků šampionátu má letošní výkon pod 7,50, a proto si devětatřicetiletý překážkář neklade přehnané cíle. "Každý den navíc je pro mne dar. (...) Jsem pyšný, že jsem Čech, a když si budu moci stoupnout na start a předvést tam výkon, za který mi někdo zatleská, tak by to bylo fajn," dodal trojnásobný medailista z halového mistrovství Evropy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články