Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Boltův nástupce Knighton ohromil na dvoustovce

Americký supertalent Erriyon Knighton zaběhl na mítinku v Baton Rouge fantastický juniorský světový rekord na dvoustovce časem 19,49 sekundy. Tři měsíce po osmnáctých narozeninách se jím zařadil na čtvrté místo v historických tabulkách. Knighton, který vloni jako sedmnáctiletý skončil čtvrtý v olympijském finále v Tokiu, vylepšil vlastní loňské maximum v kategorii do 20 let o 35 setin.

Rychleji než Knighton zaběhli zatáčku s rovinkou dosud jen krajan Michael Johnson (19,32) a Jamajčané Yohan Blake (19,26) se světovým rekordmanem Usainem Boltem (19,19). Fenomenální Bolt před dovršením dvaceti let věku zaběhl dvoustovku nejlépe za 19,93.

Jen o pět hodin dříve a na jiném kontinentu se změnil i juniorský světový rekord na poloviční trati. Postaral se o to botswanský sprinter Letsile Tebogo. Osmnáctiletý Afričan vyhrál na mítinku bronzové kategorie World Continental Tour v metropoli Gaborone stovku za 9,96 sekundy a o setinu vylepšil sedm let staré maximum Američana Trayvona Bromella.

Na stejné akci se do čela letošních světových tabulek na dvoustovce posunula namibijská sprinterka Christine Mbomaová. Stříbrná olympijská medailistka dosáhla času 21,87 a stala se zároveň první juniorkou, která během jednoho dne pokořila hranici 22 sekund na dvoustovce a 11 sekund na stovce. Čas 10,97 je zároveň národním seniorským rekordem a africkým juniorským maximem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články