Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Boltovu stovku za 9,76 zastínil výkon Blakea

Brusel - Jamajský sprinter Usain Bolt zaběhl na závěrečném mítinku Diamantové ligy nejrychlejší stovku letošní sezony časem 9,76 sekundy, tento výkon však v Bruselu zastínil jeho tréninkový partner Yohan Blake. Na dvojnásobné trati totiž proletěl cílem za 19,26 sekundy a za Boltovým světovým rekordem z mistrovství světa v Berlíně 2009 zaostal pouze o sedm setin.

Usain Bolt
zdroj: AP

V druhé nejrychlejší dvoustovce historie Blake zpočátku trochu zaostával za Američanem Walterem Dixem, ale ve výběhu do cílové rovinky neuvěřitelně zrychlil a s větrem 0,7 m/s v zádech atakoval světový rekord. Dix si zaběhl osobní rekord 19,53 sekundy, třetí byl Jamajčan Nickel Ashmeade, jenž si rovněž vytvořil svůj nejlepší výkon 19,91 sekundy.

Je nám líto, video expirovalo.
Samsung Diamond League 2011 Brusel

Jediný český zástupce v dnešním programu v Bruselu oštěpař Vítězslav Veselý zopakoval svoje umístění ze světového šampionátu v Tegu. Čtvrté místo vybojoval po výkonu 82,20 metru, závod vyhrál mistr světa Matthias De Zordo z Německa, který si vytvořil osobní rekord 88,36 metru.



Jednadvacetiletý Blake se o možnost překonat Boltův čas připravil už na startu. Jeho reakce totiž byla 0,269 sekundy, což je zhruba o desetinu pomalejší než standardní výběh z bloků. "Věděl jsem, že dnes se mohu postarat o něco bláznivého. Ale musím říct, že jsem z toho i já sám trochu překvapený," prohlásil po závodu Blake.

Až do dnešního dne byl Bolt na dvoustovce považován za nepřemožitelného muže, po dnešním dnu se už nyní odborníci těší na příští olympijskou sezonu. Blake vyhrál stovku na MS v Tegu poté, co byl Bolt ve finále diskvalifikován za ulitý start.

Yohan Blake
zdroj: AP autor: Laurent Gillieron

Bolt na stovce o dvě setiny překonal nejrychlejší čas roku svého krajana Asafy Powella, který už ukončil sezonu. Výborný výkon předvedl druhý v cíli Nesta Carter, který si zaběhl letošní maximum 9,89 sekundy, absolutní triumf Jamajčanů dokonal třetí Lerone Clarke (10,05). "Přijel jsem do Bruselu, abych tohle dokázal. Vyhrál jsem, čas je dobrý," hodnotil Bolt. "Ale je jasné, že od Yohana to dnes byla trochu lekce," přiznal Bolt překvapení z času svého tréninkového partnera.

Dařilo se i vytrvalci Bekelemu

Skvělý návrat na vítěznou vlnu prožil vytrvalec z Etiopie Kenenisa Bekele. Olympijský vítěz totiž předvedl nejlepší letošní výkon na desetikilometrové trati, na níž na nedávném mistrovství světa v korejském Tegu odstoupil z průběhu finálového závodu. Bekele proběhl cílem v času 26:43,16 minuty a nejlepší čas roku Brita Mo Faraha překonal o 3,41 sekundy.

O jeden z vrcholů mítinku se postarala ruská výškařka Anna Čičerovová, která skočila 205 centimetrů. Mistryně světa sice nevyhrála celkové pořadí v této disciplíně, ale pokoušela se o překonání světového rekordu 210 cm a všechny její pokusy vypadaly velmi nadějně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články