Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Boltovo odcházení. Jestli budu plakat? Možná

Ostrava – Nastal ten správný čas. Atletický král Usain Bolt se tento rok loučí se závoděním. Dosáhl všeho a teď přemýšlí, co dál. Svět běžeckých oválů nechce úplně opustit, na druhou stranu ho láká fotbal. Vždy si uvědomoval odpovědnost svého úspěchu. Sám měl v životě několik vzorů a příkladem chce být i po ukončení aktivní kariéry. Přímý přenos Zlaté tretry sledujte od 16:00 na ČT sport a webu ctsport.cz. Bolt poběží zhruba ve 20:55.

Usain Bolt
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Před pár lety jsem mluvil s Michaelem Johnsonem a on mi pověděl, že dosáhl všeho, co chtěl. Já jsem ve stejné situaci. Je čas odejít," řekl Bolt v exkluzivním rozhovoru v Tématu pro hosty ČT sport. "Dávám prostor jiným, aby zkusili pokořit rekordy, a uvidíme, co se stane," dodal.

Definitivně dá kariéře sbohem v Londýně, kde zářil v roce 2012 na svých druhých olympijských hrách. "Budou tam mí přátelé, má rodina, asi všichni Jamajčané se na to budou dívat. Bude to skvělé, dám do toho všechno. Lidé se mě ptají, jestli budu plakat. Možná plakat budu," uvedl světový rekordman.

Když se na Hrách v Atlantě loučil legendární Carl Lewis, před posledním pokusem v dálkařské soutěži obešel soupeře a řekl jim, že je to jejich poslední šance ho porazit. Bolt ho napodobovat nechce. "Ne, tohle neřeknu, abych soupeřům nedodával více energie,"zasmál se.

O čem sní Usain Bolt?

"Zdává se mi, že mě chce někdo dohonit, stíhá mě a já nejsem dost rychlý. Ale nikdy nesním o závodišti."

Po aktivní kariéře se bude věnovat charitativním projektům, ale nechce se vzdát ani atletického světa a velmi vážně koketuje s fotbalem. "Ve své zemi hraju fotbal, kdykoli můžu. Budu ho trénovat a uvidím, jestli to bude cesta, kudy se vydám," zdůraznil. "Nemůžu ale jen tak opustit atletiku a hrát jen fotbal. Budu chtít být vždy součástí atletického světa," dodal.

Celý svůj život se snažil propagovat nejoblíbenější sport. Ten se v minulých letech potýkal s řadou dopingových afér. Bolt nicméně zůstává optimistou. "Snažil jsem se atletiku posunout dopředu, ale myslím, že nové vedení (IAAF) dělá skvělou práci, aby lidé mohli atletice věřit více. Snažím se lidem vysvětlit, že to můžete dělat s nasazením a soutěžit čistě," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

"Vždy jsem chtěl být příkladem. Když jsem vyrůstal, měl jsem své idoly a vzory. Snažím se o podobnou věc, rodiče mě tak vychovali, snažím se dělat věci správně," řekl Bolt.

Šéf IAAF Sebastian Coe nedávno mluvil o Boltově výjimečnosti a Boltova kariéra po kariéře je pro něj velmi důležitým bodem v propagaci. "Myslím si, že potřebujeme vymyslet, jak by mohl pomoci rozvoji našeho sportu, jak by nám mohl pomoci přitáhnout mladé lidi, protože to dělá tak dobře," zdůraznil Coe. "Myslím, že mu dlužíme čas na koncentraci na příštích několik týdnů a pak nějakou pauzu, ale řekl, že chce zůstat angažovaný," dodal šéf světové atletiky.

A co až přijde opravdu ten poslední závod? "Nesnažím se na to myslet, až to přijde, tak to přijde," podotkl Bolt. Až bude po všem, dovolí si konečně porušit přísnou životosprávu. "Asi si dám nějaký kubánský doutník se svými přáteli," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články