Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bolt se vrací, jamajský sprinter se objeví na mítinku v Londýně

Londýn – Po pauze, kdy se snažil zapracovat na nevýrazné formě a doléčit zranění, se Usain Bolt vrací zpátky na ovály. Jamajský sprinter by se měl představit na dvoudenním mítinku Diamantové ligy v Londýně, kde poběží závod na 100 metrů. Kvůli zranění levé nohy světový rekordman zrušil plánované starty v Paříži a v Lausanne, kde měl ve čtvrtek běžet dvoustovku.

Usain Bolt
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Do Londýna se Bolt vrátí po dvou letech. Nejlepší vzpomínky má ale na rok 2012, kdy tam na Olympijském stadionu obhájil olympijská vítězství v bězích na 100, 200 a 4x100 metrů. Ke startu v britské metropoli se rozhodl jen dva dny poté, co ministr financí George Osborne odpustil zahraničním sportovcům placení vysokých daní ze startovného.

Vzhledem k tamním extrémně přísným zákonům, které zdaňují nejen startovné, ale třeba i reklamní výdělky, odmítal do Británie jezdit nejen Bolt, ale s výjimkou Wimbledonu například i tenista Rafael Nadal. Stejnou výjimku měli atleti v roce 2013, kdy Bolt v Londýně rovněž běžel.

"Na Londýn a na start na Olympijském stadionu mám skvělé vzpomínky," uvedl Bolt. "Britští fanoušci jsou vždycky skvělí a já čekám, že tam také budou i jamajští příznivci, kterých žije v Londýně hodně. Chci pro ně udělat velkou show," plánoval osmadvacetiletý atlet.

O jeho formě se toho ale moc neví. Stovku běžel letos pouze jednou na mítinku v Riu, kde mu rozhodčí změřili nevýrazný výkon 10,12, osmapadesátý čas roku. Naposledy běžel na mítinku v New Yorku v polovině června, kde zvládl dvoustovku za 20,29 sekundy, přičemž jeho světový rekord má hodnotu 19,19. Na dvoustovce se představil i v Ostravě na Zlaté tretře, kde předvedl čas 20,13 - rychleji tuto trať letos neběžel.

Na dvoudenním mítinku v Londýně 24. a 25. července se ukáže, jak pokračuje jeho příprava na vrchol sezony na MS v Pekingu, kde by měl obhajovat tři tituly na sprinterských tratích. Letos má ale obzvlášť na stometrové trati obrovskou konkurenci v podobně Američanů Justina Gatlina, Tysona Gaye a krajana Asafy Powella.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články