Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Bolt: Mým cílem je získat zase tři tituly

Tegu - Není to ten famózní Usain Bolt jako na olympijských hrách v Pekingu či na mistrovství světa v Berlíně před dvěma lety, ale jamajský sprinter o sobě nepochybuje a věří, že na nadcházejícím šampionátu v Tegu získá opět tři zlaté medaile v bězích na 100, 200 a 4x100 metrů. Loni se mu sezona nepovedla a předčasně ji kvůli bolavým zádům ukončil. Předtím však dva roky lámal světové rekordy a posunul je do nové dimenze. Ani letos není tak rychlý a sám přiznává, že jeho hlavním cílem je obhajoba zlatých medailí, nikoliv světové rekordy.

Do Tegu dorazil unavený dlouhou cestou z jamajského Kingstonu na začátku minulého týdne, první start ho čeká v sobotu v rozběhu na 100 metrů. Finále na nejkratší trati je o den později. Bolt na této distanci není nejrychlejším mužem sezony, dokonce není ani nejrychlejším Jamajčanem. Asafa Powell letos dokázal běžet čas 9,78 sekundy, zatímco Bolt byl o 8 setin pomalejší a je až šestým nejrychlejším mužem roku. Jeho světový rekord má přitom hodnotu 9,58 sekundy. Přesto by byl atletický fenomén zklamaný, kdyby na poslední velké akci před olympijskými hrami v Londýně nezískal tři zlaté medaile.

"Mně to je ale jedno. Už jsem to zažil," upozornil Bolt na situaci před dvěma lety, kdy byl před šampionátem rychlejší Američan Tyson Gay. Ve vzájemném souboji ho ale hravě porazil. "Myslím si, že to bude úplně stejné. Někteří letos běhají rychle, ale počítá se zlatá medaile z mistrovství světa," připomněl svou prioritu. "Vždy jsem se připravoval hlavně na vrchol sezony a nejinak tomu bylo i letos," prohlásil.

Gay je zraněný a v Tegu závodit nebude. Boltovi odpadli pro Tegu i další soupeři, neboť jeho krajan Steve Mullings a americký sprinter Mike Rodgers měli pozitivní dopingové nálezy. Všichni tři byli letos rychlejší než Bolt. Lepší než Jamajčan je v sezoně na stovce podle času také Richard Thompson z Trinidadu, stejně rychle jako Jamajčan běžel další Boltův krajan Michael Frater. Největším Boltovým soupeřem by podle papírových předpokladů měl být Powell, bývalý světový rekordman, který vždy na vrcholných akcích selhal. "Asafa běhá letos hodně rychle a byl vždy kvalitní sprinter. Mám před ním respekt. Bude to zajímavý souboj," uvedl Bolt.

Menší problémy obhájit titul by slavný Jamajčan měl mít na dvoustovce, kde vede světové tabulky časem 19,86 sekundy. Přesto to je na hony vzdálený výkon jeho světovému rekordu 19,19 sekundy. Nejblíže se Boltovi letos dostal zatím jeho jednadvacetiletý krajan Nickel Ashmeade. I to napovídá tomu, že Američané nebudou mít ve sprinterské štafetě šanci. "Nálada v jamajském týmu je obzvlášť dobrá, lepší než v minulých letech. Jsem si jistý, že Jamajka tohle mistrovství světa na sprinterských tratích ovládne," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články